Referendumska i antireferendumska kampanja

19:09, 23.09.2016.
Thumbnail

“Treba izaći na referendum, jer sloboda mora da se brani. Referendum o Danu Republike od velikog je značaja za Republiku Srpsku, jer to nije referendum o datumu, već izjašnjavanje svih naših sunarodnika i ljudi dobre volje koji se ne bore samo za taj dan, nego i za slobodu i očuvanje naše kulture”.

Tako su otvorenu podršku referendumu u Srpskoj iskazali i Nele Karajlić i Emir Kusturica. Dva dana uoči referenduma poziv građanima da izađu i zaokruže “DA” stigao je iz udruženja proisteklih iz prethodnog rata.

"Da obavezno izađu na referendum, jer na taj način mi verifikujemo RS, ono što su naši najmiliji krvlju stvorili", kaže Nedeljko Mitrović, predsjednik Udruženja porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS.

"Pozivam sve patriote i građane kojima je RS u srcu da obavezno izađu taj dan i daju svoj glas za očuvanje 9.januara kao rođendana RS", kaže Božica Živković Rajilić, Udruženje žena žrtava rata RS.

Kampanja za referendum i zaokruživanje opcije “DA” u medijima i na internetu traju već danima.

Osim muzičkih, snimljeni su i motivacioni video spotovi koji pozivaju građane na referendum. Jedan su snimili i mladi koji su nakon nekoliko dana ćutanja u banjalučkom parku Petar Kočić, skinuli trake i poslali jednoglasnu poruku.

Osim referendumske, internetom kruži i antireferendumska kampanja. "Pokaži da si čovjek, da nisi za rat i odvođenje jednog naroda u nestanak", poruka je kojom se poziva na bojkot.

Dva dana uoči referenduma skršenih ruku ne sjede ni bošnajčki funkcioneri. Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić iz Palate Republike svoje sunarodnike je pozvao da ostanu kod kuće.

"Ovim putem se želim posebno obratiti Bošnjacima.Pozivam vas da ne nasjedate na moguće provokacije ", poruka je Ramiza Salkića.

Referendum o Danu Republike Srpske zakazan je u nedjelju 25. septembra. Na njemu će se građani odgovarati na pitanje:" Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?"