Ratni veterani prijete Plenkoviću da će se umiješati u spor sa Slovenijom

10:48, 04.01.2018.
Thumbnail

Hrvatski ratni veterani prijete premijeru Andreju Plenkoviću da će ući u konflikt sa slovenačkom policijom u Piranskom zalivu, ako ne bude reagovao i spriječio slovenačke akcije.

Ratni veteran Petar Janjić Tromblon uputio je pismo Plenkoviću zbog eskalacije spora sa Slovenijom u Savudrijskoj vali i dao mu ultimatum: "Imaš 72 časa da riješiš prpblem ili ćemo to mi učiniti".

Janjićevo pismo objavljeno je na više ekstremnih desničarskih portala.

Tromblon prijeti da će organizovati 100 ribarskih brodova i brodica ratnih veterana koji će, kako navodi, "zaštititi hrvatsku morsku državnu granicu sa Slovenijom od nezakonitog upada tuđe policije u hrvatske teritorijalne vode".

Hrvatski mediji se pitaju da li će se Plenkoviću osvetiti za koketiranje sa "šatoraškim ekstremistima", koji su za vrijeme vlade SDP-a iz centra Zagreba vodili politiku zemlje putem ultimatuma.

Janjić prijeti da će, ako premijer Hrvatske ne ispuni njegove zahtjeve, "obezbijediti neometano ribarenje hrvatskom ribaru, kako bi mogao da prehranjuje porodicu".

Tromblon se u svom pismu poziva i na vođu šatoraškog krila HDZ-a bivšeg generala, a sada ministra ratnih veterana, Tomu Medveda koji je svojim akcijama i retorikom veterane punio agresijom i nacionalizmom kada ih je koristio da HDZ dovede na vlast.

"Ne koristite se u ovoj akciji ministrom Medvedom kao `tampon zonom`, jer on isto misli po ovom pitanju kao i mi. To sigurno znate", piše u Janjićevom ultimatumu Plenkoviću.

Hrvatska odbija da sprovede arbitražnu odluku o Piranskom zalivu, a Slovenija nastoji da je realizuje, pa međusobni konflikt "visi u vazduhu", navode i strani mediji.

(Srna)