Rasprava o Šaroviću i gramatičkim greškama u NSRS

20:27, 21.02.2018.
Thumbnail

Mirko Šarović je dobio podršku stranaca da se kandiduje za jednu od dvije ključne pozicije  i to u zamjenu za usvajanje Zakona o gasu Bosne i Hercegovine  u startu je krenuo Vanja Bajić.

I dok je Dragan Čavić u sali branio SDS-ovog ministra  izjava SNSD-ovog poslanika  udaljila je raspravu daleko od dnevnog reda.

"Da li je ovo uslov da ministar Šarović bude kandidat za jednu od ove dvije funkcije i da bi dobio podršku stranaca? Mislim da sve vrti oko toga, bilo bi dobro da znamo", rekao je Vanja Bajić, poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS

"Možete zbog dnevno političkih potreba da upirete prstom u bilo koga. Uperite u mene pa ću da vam ja odgovorim.  Nemojte da upirite prstom u čovjeka koji je častan i da govorite nešto o njemu  što apsolutno  ne stoji", odgovorio  je Dragan Čavić, poslanik NDP-a u Narodnoj skupštini RS.

Nije lijepo da pričate o nekome ko nije ovdje i Mirko Šarović sarađuje sa Vladom Srpske - poslije Čavića ustali su da ga brane i SDS-ovci. I tad se priča u sali pretvorila u sve samo ne u raspravu o zakonu koji je na dnevnom redu. Sonja Karadžić je pokušala da umiri situaciju.

"Što se tiče člana 141 moram da se složim sa da se u principu nije govorilo u zakonu, počevši od izlaganja gospodina Bajića pa nadalje, ali se govorilo o gasu i gospodinu Šaroviću. Nažalost, gospodin Bajić je svojom diskusijom pokrenuo niz krivih navoda", rekla je Sonja Karadžić Jovičević, potpredsjednik Narodne skupštine RS (SDS).

"Šta je sa ovom fantomskom firmom 'Gas RS'. Hajde objasnite tu priču. Zašto pričate o Mirku Šaroviću?  Ovdje pričamo o institucijama Republike Srpske. Jesmo li mi osnovali ovo preduzeće, imate li ikakvu informaciju o ovome. Odgovorite građanima gdje mi trošimo novac i kakve mi šarene laže zamotane u šarene mašne prodajemo ovdje", izjavio je Adam Šukalo iz poslaničkog kluba PDP-a u Narodnoj skupštini RS (Stranka napredna Srpska).

Popodne o gasu i stranim ulaganjima, nešto ranije pričali su o srednjem obrazovanju. Uz raspravu o uvođenju stručnih timova u škole - tu i tamo se među klupama čuo poneki zanimljiv komentar.

"Ispada da je kod nas najteže završiti osnovnu školu jer se ne može kupiti. Po svoj prilici da je tako", rekao je  Dragoljub Davidović, poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS.

"Primjetili su i drugi poslanici iz drugih klubova da je u ovom prijedlogu zakona bilo mnogo jezičkih i drugih grešaka. Mislim, oprostite, ali nedopustivo je da zakon koji dolazi iz Ministarstva prosvjete i kulture ima takvu vrstu grešaka", kazala je Snježana Božić, poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS.

U pauzi između zasjedanja, Dragan Čavić je najavio da će Savez za promjene tražiti ustavnost odluke o nabavci radara za MUP u sklopu javno-privatnog partnerstva  i da će najvjerovatnije podnijeti krivičnu prijavu protiv lica koja su učestovala u donošenju te odluke. Neka rade šta hoće, u nedostatku ministra finansija odgovara Radovan Višković.