Rama za zajedničku spoljnu politiku Tirane i Prištine

Autor Natasa Novakovic, ATV

Objavljeno: 21:21, 18.02.2018

Albanski premijer Edi Rama izložio je ideju o zajedničkoj spoljnoj i bezbjednosnoj politici Albanije i Kosova, kao i o izboru jednog predsjednika.

“Albanija i Kosovo će imati zajedničku spoljnu politiku, a ne samo zajedničke ambasade i diplomatske misije. Zašto da nema čak i jednog predsjednika kao simbola nacionalnog jedinstva i zajedničke nacionalne bezbjednosne politike”, rekao je Rama na svečanoj sjednici kosovske skupštine povodom desete godišnjice od jednostranog proglašenja nezavisnosti južne srpske pokrajine.

Priznaje da takva ideja sada nije izvodljiva, ali dodaje i da ono o čemu se sanja može i da se realizuje.

Rama je rekao da su Kosovo i Albanija danas dvije formalno odvojene administrativne realnosti, ali da su dio zajedničkog istorijskog narativa, ujedinjenog nacionalnog osjećanja i neodvojivog političkog interesa.

Najavio je intenziviranje saradnje Prištine i Tirane u svim oblastima, kao i stvaranje jedinstvenog obrazovnog sistema.

Takođe je rekao da će Kosovo i Albanija imati jedinstven carinski sistem i zajedničko trgovinsko i ekonomsko tržište zahvaljujući uspješnom procesu regionalne integracije, prenosi ATA.

Rama se u govoru osvrnuo i na odnose Beograda i Prištine rekavši da treba da žive kao “dva naroda u dobrosusjedskim odnosima” i kao neodvojiv dio Evropske unije.

(Tanjug)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone