Radnici poručili da će se boriti za “Aluminu”

Autor Milan, ATV

Objavljeno: 19:34, 21.04.2017

Oko 3000 zaposlenih u “Alumini” i  rudnicima “Boskit” iz Milića i “Sase” iz Srebrenice,  podigli su glas protiv blokade računa fabrike “Alumina”.

Sa transparentima u rukama, od fabrike  ka Zvorniku krenulo je 1000 ljudi.  Ostatak im se pridružio u centu grada koji je bio blokiran skoro  dva sata. Nezadovoljni radnici imali su jasnu poruku- ne damo “Aluminu”. To će, kažu, sa ulice poručivati sve dok račun preduzeća, od kojeg živi 10 000 porodica, ne bude odblokiran.

“Ne može više da se ovako igra sa ‘Aluminom’. U ratu sačuvana, drugi put izdata! Ne može treći put! Mi hoćemo da radimo,mi nismo politički orijentisani. Mi samo hoćemo da radimo. Mi od ‘Alumine’ živimo i nećemo dozvoliti da se zaustavi ‘Alumina’. Ako treba, tućemo se! Nema nam druge!”, kazao je Živka Pavlović, radnik “Alumine”.

Slično razmišlja i radnik “Boksita” Milenko Bačić.

“Nadamo se pozitivnom ishodu, da nas puste da radimo i ništa im drugo ne tražimo”, rekao je Bačić.

“Mi hoćemo da radimo.  Imamo i mi pravo na život. Da naše porodice i mi imamo od čega da živimo”, rekla je Mira Lazić, radnik “Alumine”

O “Alumini” se danas oglasio i predsjednik RS Milorad Dodik. Svu krivicu prebacuje na pravosuđe, ali je bez komentara o međusobnim obračunima kadrova iz sopstvene stranke.

“Apsolutno razumijem radnike koji su izašli tražeći da sud postupi u skladu sa pravom, a to je da se poštuje odluka Višeg privrednog suda i da ne može bolovanje, ili naprasno bolovanje nekog sudije odjednom biti razlog za ugrožavanje poslovanja jednog tako važnog kombinata”, rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS.

Protest koji je organizovao sindikat “Alumine” podržalo je i rukovodstvo. Milorad Motika i danas poručuje da je blokada računa  nezakonita.  Tvrdi da su dobavljači prestali da isporučuju  proizvode, a u osudama nije štedio ni Rajko Dukić, vlasnik “Boksita” iz Milića.

“Da kažemo stop kriminalu, da stavimo tačku na pljačku, da ovaj pošteni radni narod koji je decenijama stvarao ova dobra koja služe njima i njihovim porodicama i drugim građanima”, kazao je Dukić.

“Tvornica ne može raditi  od sredine sledeće sedmice. Mora doći do deblokade računa. U protivnom fabrika kreće u izlazak iz rada. Nama treba šest mjeseci da je uredno izvedemo iz rada”, kazao je Milorad Motika, predsjednik upravnog odbora “Alumine”.

Sinidkat “Alumine” imao je jasne zahtjeve koje je uputio između ostalog i Osnovnom sudu Zvornik. Traže hitnu deblokadu računa, a od Tužilaštva i Minstarstva unutrašnjih poslova da procesuiraju odgovorne za blokadu. Na odgovornmost pozivaju i gradonačelnika Zvornika Zorana Stevanovića koji se danas nije oglašavao

“Ako ne budemo imali situaciju da se račun odblokira danas, eventualno do ponedeljka, nama je već utorak, srijeda kasno. Šta nam ostaje drugo? Ako danas se ne odblokira račun, mi se opet u ponedeljak skupljamo ovdje i najavljujemo dalje proteste, ako ni to ne urodi plodom, pa moramo ići u Banjaluku”, rekao je Radenko Smiljanić, radnik “Alumine”.

Iz Osnonog suda u  Zvorniku, danas samo saopštenje.

Iz Osnovnog suda Zvornik saopštili su da su odluku o blokadi računa donijeli u skaldu sa zakonom. Ova odluka će kako kažu ostati na snazi sve dok se rješenje o izvršenju ne provede u cjelosti ili dok “Pavgord” ne povuče prijedlog za izvršenje.

Nezadovoljni radnici će po svemu sudeći na ulicu opet u ponedeljak, jer se rješenje problema ne nazire.

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone