Radnici Mitala pred Skupštinom: Opozicionarima nisu dali u kolonu

Autor Milan, ATV

Objavljeno: 19:10, 11.05.2017

Kažemo “NE” prodaji Ljubije, a oni koji donose odluke neka se dobro zamisle- to su radnici Mitala poručili poslanicima i ministrima sa protestne šetnje.

Uz megafone, pištaljke, sa šljemovima i upečatljivim transparentima, oko šest stotina rudara prošetalo je od Trga Krajine do parka Mladen Stojanović. Protestuju, kažu, zato što imaju dobrog poslodavca i ne žele da mijenjaju. Prodaju, poručuju, neće dopustiti.

“Apelujemo na sve poslanike Narodne skupštine, a posebno za one sa Prijedorske regije, da dobro razmisle da li će podići ruku za odluku koja će hiljade porodica odvesti u ponor i glad, jer te iste porodice bi mogle zakucati na vaša vrata i tražiti hljeb koji ste im vi oduzeli”, poručio je Mile Ćurić, radnik Arselor Mitala.

Radnici Mitala su iz Prijedora došli u dvanaest firminih autobusa. Uz sadašnjeg poslodavca, poručuju, ostaju do kraja. Posebno kada ga uporede sa Izralecima, o kojima, kako kažu, ne znaju ništa, niti imaju bilo kakvu garanciju da znaju u šta se upuštaju.

“Mi čuvamo svoja radna mjesta. Od toga živimo, školujemo svoju djecu. To nam treba, a Zotov nam ne treba, jer od toga nema ništa”, kažu radnici koji navode da oni samo štite svoja radna mjesta.

Rudari su se u šetnji nakratko zaustavili samo pred Narodnom skupštinom. Poslanicima su predali svoje zahtjeve, a svim donosiocima odluka poslali jasnu poruku.

Radnici Arselor Mitala su danas posljednji put pokušali da utiču na narodne poslanike i spriječe prodaju RŽR Ljubija. Ukoliko odluka ipak prođe, poručuju, boriće se svim raspoloživim sredstvima, uključujući, kako kažu, i radikalne mjere.

Skoro pa radikalnim mjerama morali su da se posluže u nastavku protestne šetnje. Kod zgrade vlade, koloni su se priključili i opozicioni poslanici, koji će, već poznato, glasati protiv prodaje rudnika. Ipak, rudari su im poručili da im među njima danas nije mjesto i da mogu da ih podržavaju samo sa trotoara.

“Molim vas, mi smo ipak samo rudari. Svi koji nas podržavaju, mogu na trotoaru da nas podržavaju, ali, molim vas, kolonu nemojte uznemiravati”, glasila je poruka opoziciji.

Pošto su opozicionari izašli iz kolone, šetnja se nastavila. Ništa manje oštri radnici nisu bili ni prema predsjedniku Republike. Kažu, od rudnika neće tek tako odustati, a borbu nastavljaju i poslije današnjeg protesta. Milorad Dodik pištaljke je čuo na drugom događaju. Radnicima poručuje da je Ljubija prodata prije dvadeset godina i da za zbog Evgenija Zotova ne moraju da strahuju.

“Ne možemo da svedemo mi odgovornost za tu priču, samo na priču o nekoliko stotina. Tamo dobijamo garanciju da će održana biti zaposlenost. Dobijamo garanciju da će se održati tri godine zaposlenost. Naša procjena je tamo da, ukoliko Mital ovako bude eksploatisao, on će izaći i tamo za pet-šest godina neće biti ništa”, izjavio je
Milorad Dodik, predsjednik RS.

Rudari, po svemu sudeći, ne vjeruju Dodiku. Kažu, ako se rudnik proda Izraelcima, znaju šta će dalje. Tvrde da znaju šta je za njih najbolje i da zato u ovoj priči njihov glas mora da se čuje. Predsjedniku Republike poručuju da poziv na čašicu rakije neće biti dovoljan da odustanu od svojih zahtjeva. On im je odgovorio da ne mijenjaju tezu, jer, kaže, među njima ima korumpiranih.

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone