Radnici Mitala poručili Dodiku: Neće biti dovoljan poziv na čašicu rakije

Autor Natasa Novakovic, ATV

Objavljeno: 13:37, 11.05.2017

Oko 600 radnika „Arcelor Mittala“ Prijedor protestovali su danas u Banjaluci i poručili da su spremni i na radikalne mjere ukoliko Narodna skupština RS izglasa da se 64,9 odsto akcija Rudnika željezne rude (RŽR) „Ljubija“ proda kompaniji „Israeli Investment Group Inc“.

Zanimljivo je da su predsjedniku Miloradu Dodiku poručili da im neće biti dovoljan poziv na “čašicu rakije”.

Oni su u Banjaluku došli iz Prijedora sa 12 autobusa, obučeni u radne uniforme i sa rudarskim šljemovima na glavi, a najveću buku pištaljkama pravili su kada su došli do zgrade Narodne skupšptine RS, gdje su i uzvikivali „lopovi, lopovi“. Tu su predali pismo entitetskim poslanicima i peticiju, te poručili da neće sve ostati na „mirnoj borbi“, ukoliko se izglasa sporna prodaja Izraelcima.

mital2

“Nezadovoljni smo načinom kako je Vlada RS izabrala kupca državnih dionica RŽR „Ljubija“ i tako, po mišljenju svih zaposlenih, izabrala nekredibilnog rukovodioca. Ne možemo da nađemo gdje taj čovjek radi, odakle je potekao, nema podataka o firmi i drugo. Tokom ove mirne protestne šetnje predali smo pismo poslanicima NSRS da ih upozorimo gdje nas bacaju”, kazao je Mile Ćurić ispred sindikalne organizacije, a koji već 35 godina radi u Ljubiji.

radnici2

On je poručio da svi zaposleni u „Arcelor Mittalu“ Prijedor već 14 godina kod ovog poslodavca ostvaruju sva prava i imaju oko 1.100 KM prosječnu platu, zbog čega ne žele da rizikuju sa novim vlasnikom, izraelskom kompanijom, o kojoj nemaju nikakvih podataka.

“Oni koje smo mi birali treba da se okrenu prema narodu, a ostave po strani dnevno-politička prepucavanja. Apelujemo na sve poslanike NSRS, a posebno na one koji dolaze sa prijedorske regije, da dobro razmisle da li će podignuti ruku koja će hiljade porodica odvesti u ponor. Te iste porodice mogle bi zakucati na njihova vrata i tražiti hljeb koji su im oduzeli”, istakao je Ćurić.

 

On je naglasio da su radnici saglasni da „neće sjediti skrštenih ruku i gledati kako se uništava ono što su godinama mukotrpno stvarali“.

“Gdje su oni bili kada smo, pokušavajući da spasimo firmu, radili bez plate.Sada kada živimo dobro od svog rada, nekome to smeta. Spremni smo da se borimo da očuvamo ono što imamo. Neka znaju da nećemo stati ni na mirnoj borbi i svim raspoloživim sredstvima ćemo se boriti za rudnik, jer je rudnik naš život. Radnici će prirodno ispoljiti svoje nezadovoljstvo, a to mogu biti i radikalne mjere”, kazao je Ćurić.

Šansa za “Ljubiju” ili “zločinački poduhvat”?

Kompanija „Israeli Investment Group Inc“je ponudila 92 miliona KM za kupovinu 64,9 posto akcija državnog kapitala u Rudniku željezne rude (RŽR) “Ljubija”, a „Arcelor Mittal” 63,6 miliona maraka.

Izraelska kompanija se obavezala da će zadržati postojeći broj radnika koji imaju ugovor na neodređeno vrijeme te da će u narednom trogodišnjem periodu zaposliti još 320 radnika. Naveli su i da će zadržati postojeću djelatnost rudnika i njegovih zajedničkih preduzeća te da će proširiti djelatnost na transport i vađenje gline.

radnici3

Što se tiče garancija, ova kompanija je izrazila spremnost da uplati depozit nakon što Narodna skupština RS da saglasnost na odluku Vlade RS o izboru kupca, a naveli su i da su spremni dati bezuslovnu bankarsku garanciju, naplativu na prvi poziv koja bi iznosila minimalno 20 odsto od vrijednosti investicije.

Sa druge strane, „Arcelor Mittal“ je spreman da izdvoji 63,6 miliona KM za kupovina akcija rudnika, a u ponudi navodi i da će u modernizaciju i razvoj tri ležišta (Omarska, Tomašica i Ljubija) u narednih deset godina investirati 63 miliona KM. Obavezali su se da će zadržati postojeći broj radnika i dodatno zaposliti još 300 ljudi.

Ponude „Israeli Investment Group“ i „Arcelor Mittala” Vlada RS je dva puta povlačila sa dnevnog reda Narodne skupštine RS, nakon čega su se ove kompanije odlučile da dostave i treću ponudu.

Odluka Vlade RS da prihvati ponudu izraelske kompanije, izazvale sunesuglasice u vladajućoj većini jer se DNS, SNSD-ov i SP-ov koalicioni partner protivi prodaji.

Od kada je prijedlog odluke o prodaji dijela državnog kapitala u RŽR “Ljubija” upućena u parlamentarnu proceduru traju lobiranja da se obezbijedi skupštinska većina, a pozicija tvrdi da su se nekim poslanicima nudile i pare da daju podršku za prodaju, što u SNSD-u oštro odbacuju.

(Mondo.ba)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone