Pupovac: Ostaviti po strani bolna istorijska pitanja između Hrvatske i Srbije

Autor Aleksandar Stijaković, ATV

Objavljeno: 12:02, 11.02.2018

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća /SNV/ Milorad Pupovac ocijenio je da je razumno da se “zaustavi erupcija rasprava o bolnim istorijskim pitanjima” oko kojih između Hrvatske i Srbije ne postoji saglasnost i da se stvori atmosfera bolje komunikacije između dvije zemlje.

“Budući da su hrvatsko-srpski odnosi među najbolnijima, čini mi se razumnim da se zaustavi ova erupcija rasprava o bolnim istorijskim pitanjima oko kojih između Hrvatske i Srbije ne postoji saglasnost, čak ni u onome što bi trebalo da bude nesporno, kao što je stradanje u Drugom svjetskom ratu. To bi trebalo staviti po strani i stvoriti atmosferu bolje komunikacije između dvije zemlje i onda krenuti u pravcu rasprave”, rekao je Pupovac.

On je za Radio-televiziju Srbije ocijenio da je potrebna pragmatičnost i usmjeravanje na ono što bi trebalo da bude prosperitet u odnosima dvije zemlje, budućnost u odnosima, “a ne da jedna vrsta nekontrolisane erupcije prošlosti zasjeni budućnost”.

Pupovac je rekao da se atmosfera srpsko-hrvatskih odnosa poprilično usmjerava u pravcu onog što je sada najvažnije, a to je susret između dvoje predsjednika, susret Vučića sa predsjednikom vlade, parlamenta, s mladima iz srpske zajednice i drugi dan posjeta izbjegličkim i povratničkim sredinama, te velika skupština SNV-a.

On je naveo da su među najvažnijim pitanjima za predstavnike srpskog naroda u Hrvatskoj, prije svega, drugačiji odnos prema ratnom stradanju Srba u Drugom svjetskom ratu i pretpostavke za bolji položaj Srba.

“Naravno da je važno da se stvore bolje pretpostavke za ukupno ostvarivanje položaja Srba, a to znači i rada njihovih institucija i onih prava koja su definisana zakonima koji su na snazi u Hrvatskoj”, rekao je Pupovac.

(Srna)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone