Prvi putnički brod iz Sjeverne Koreje stigao u Rusiju

Autor Tanja, ATV

Objavljeno: 13:35, 18.05.2017

U rusku luku “Vladivostok” jutros je stigao prvi putnički brod iz Sjeverne Koreje sa 40 putnika, čime je uvedena nova redovna pomorska linija koja će povezati dvije zemlje.

Prvi putnici na brodu, koji je sinoć krenuo iz sjevernokorejske luke “Rason”, bili su predstavnici kineskih putničkih agencija i ruski državljani, a prevoz turista očekuje se sljedeće nedjelje.

Brod, koji ima 40 kabina i može da primi 200 putnika i oko 1.500 tona tereta, restoran, dva bara, saunu i salu za zabave, saobraćaće jednom nedjeljno.

Japan je izrazio zabrinutost zbog pokretanja prve pomorske linije između Sjeverne Koreje i Rusije, najavljujući da će pažljivo pratiti uticaj ovaj razvoj događaja u kontekstu napora da se obuzdaju nuklearne prijetnje Sjeverne Koreje, prenosi Sputnjik.

Između Rusije i Sjeverne Koreje dosad nisu saobraćali putnički brodovi. Sjevernokorejski grad Rason koji se graniči sa ruskom Primorskom teritorijom i kineskom provincijom Đilin ima status specijalne ekonomske zone.

Čak i u sovjetsko vrijeme, kada su veze između dvije zemlje bile aktivnije, nije postojala teretno-putnička pomorska linija između dvije zemlje, podsjeća Tas.

Saobraćaj između dve zemlje dosad se odvijao avionskim putem između Vladivostoka i Pjongjanga i željeznicom preko stanice Hasan.

(Tanjug)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone