Prvi put u zakonodavstvu propisani oblici izvora finansiranja kulture

Autor Milan, ATV

Objavljeno: 11:44, 18.03.2018

Nacrtom zakona o kulturi prvi put u zakonodavstvu Republike Srpske propisani su oblici izvora finansiranja kulture i definisani konkretni načini ostvarivanja kulturne politike.

Strategije razvoja kulture i institucija javnog konkursa prepoznati su kao ključna sredstva u procesu ispunjavanja prethodno utvrđenih i zacrtanih kulturnih potreba, ističe se u obrazloženju Nacrta zakona o kulturi koji bi Narodna skupština trebalo da razmatra na 24. redovnoj sjednici.

Zakonskim odredbama definisan je pojam umjetnika i stručnjaka u kulturi i uvođenje registara, što bi trebalo da doprinese jačanju njihove pozicije u kulturi Republike Srpske.

U obrazloženju se navodi da je bilo neophodno da jasno bude definisan način ostvarivanja opšteg interesa u kulturi i obavljanje kulturnih djelatnosti, prava, obaveze i odgovornosti svih subjekata u kulturi, uslovi za obavljanje djelatnosti u kulturi, uslovi i postupak za sufinansiranje i finansiranje djelatnosti u kulturi, kulturna politika, kao i druga pitanja od značaja za kulturu.

Predmet ovog zakona je i uređivanje materijalno-pravnog, procesnog i organizacionog statusa udruženja u kulturi, koje je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske prepoznalo kao važnog partnera u razvoju kulture.

Redovna 24. sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće održana nakon što bude okončana 23. sjednica, čiji nastavak je zakazan za utorak, 20. marta.

(Srna)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone