Protest radnika i dobavljača fabrike "Eko-M"

13:18, 08.03.2018.
Thumbnail

U Zelenom Jadru kod Srebrenice dvadesetak radnika i nekoliko dobavljača Fabrike peleta "Eko-M" protestuje ispred kapije ovog preduzeća, tražeći da im vlasnik isplati dvije zaostale plate i doprinose, odnosno dugove za preuzetu sirovinu.

Radnici kažu da im je radni odnos prekinut bez njihovog znanja i da ih je vlasnik odjavio, a nije im izmirio zarađene plate i doprinose.

Oni ističu da su svjesni da je firma u krizi, ali traže samo da im budu isplaćene zarađene plate, što može biti obezbijeđeno prodajom proizvedenog peleta.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu Cvijetin Maksimović rekao je da je upoznat o tome da je ova firma prekinula rad i odjavila radnike kojima duguje oko 30.000 KM, te naglasio da oni treba da potraživanja naplate koristeći zakonske mogućnosti, a opština će nastojati da im na neki način pomogne.

"Opština i Kancelarija UNDP-a u Srebrenici već nekoliko godina na različite načine pomažu toj fabrici, ali ona nije pokazala sposobnost za samostalno, održivo i profitabilno poslovanje", kaže Maksimović.

On je podsjetio da je opštinsko rukovodstvo nedavno razgovaralo sa vlasnikom Fabrike peleta čiji su zahtjevi bili neprihvatljivi.

"On traži da mu opština obezbjeđuje sirovinu i da mu druge ustanove i institucije plaćaju radnike i oslobode ga dažbina, a da on prodaje pelet i prisvaja zarađena sredstva, čime je pokazao neodgovornost, neozbiljnost i potvrdio da nema kapacitet da uspješno posluje", pojasnio je Maksimović.

Vlasnik firme Holanđanin Marius de Vilt nije dozvolio radnicima i dobavljačiima da uđu u fabrički krug i da razgovaraju o zahtjevima, niti je htio da odgovori na pozive novinara.

(Srna)