Protest radnika “Alumine” pred Osnovnim sudom u Zvorniku

Autor Milan, ATV

Objavljeno: 16:36, 20.04.2017

Radnici kompanije “Alumina” iz Zvornika sutra će mirno protestovati ispred zgrade Osnovnog suda u Zvorniku zbog blokade računa koju je ovaj sud donio 12. aprila, najavio je danas predsjednik Sindikalne organizacije “Alumine” Radenko Smiljanić.

Smiljanić je rekao novinarima da ima najava da će se protestima radnika “Alumine” pridružiti radnici “Boksita” iz Milića i Rudnika iz Srebrenice, kao i radnici drugih firmi koje su u sistemu poslovanja povezane sa kompanijom “Alumina”.

“Protestovaćemo ispred Osnovnog suda sve dok se ne deblokira račun kompanije `Alumina`”, rekao je on.

Smiljanić je naglasio da će Sindikat “Alumine” otkazati protest ukoliko bude deblokiran račun.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić ocijenio je da je blokadom računa “Alumine” nastala zabrinutost radnika, ali i drugih firmi koje sarađuju sa ovom kompanijom.

Đokić je rekao da je protest radnika “Alumine” legitiman i legalan čin izražavanja stava i zabrinutosti za egzistenciju, te da očekuje da će svi oni koji su odgovorni za nastalo stanje čuti glas radnika.

“Protest ne osporavam, ali očekujem da bude miran i u granicama dostojanstva i traženja svojih prava”, rekao je Đokić i dodao da ne želim da se protest pretvori u incidente, nasilje i ugrožavanje imovine.

Prema njegovim riječima, radnici štrajkom žele da upozore i traže djelovanje institucija, prije svega pravosudnih, u zaštiti interesa Republike Srpske.

“Interes Srpske nije Litvanija niti Ukio grupa i to bi valjda trebalo svi da znaju. Štiteći svoje interese, Litvanci su nam jasno poručili da oni brinu o svojoj kompaniji, a mi ovdje, čini mi se, više brinemo o tuđim interesima nego o svojim”, rekao je Đokić.

(Srna)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone