"Proradili" poslanici - nakon 24 časa usvojili dnevni red

19:15, 07.02.2018.
Thumbnail

Pošto juče čitav dan nisu stigli, prvo su usvojili dnevni red. I onda su poslanici opet otišli na pazu.

Zaduženja i sporne dopune Zakona o koncesijama na kraju nisu povučene ali je opozicija ipak ostala u sali. Od 31 tačke dnevnog reda promijenjeno je jedanaest što je skandal, prije aktuelnog časa ustao je Dragan Čavić i zaprijetio da bi tokom sjednice možda moglo biti drugačije.

Dezinformišete javnost – uzvratio je Nedeljko Čubrilović. Tvrdi da je sve dostavljeno na vrijeme.

"A kad se to dostavlja ovaj član takođe definiše: “Prijedlozi se dostavljaju predsjedniku Narodne skupštine u pisanoj formi najkasnije 24 časa prije početka sjednice", rekao je predsjednik Narodne skupštine RS (DNS) Nedeljko Čubrilović.

"Ovdje je moguće ono što hoće vlast. Ono što vlada želi to mora proći. Ovo je srušen ustavno-pravni poredak", rekao je poslanik NDP-a u Narodnoj skupštini RS Dragan Čavić.

"Razlozi zadonošenje ovih izmjena i dopuna zakona proizilaze iz, pod 1. potrebe zakonskog normiranja koncesione naknade za sve predmete koncesije", rekao je ministar industrije, energetike i rudarstva u Vladi RS (SP) Petar Đokić.

Ministar je najavio povećanje koncesionih naknada hidroelektranama i termoelektranama za 10 odsto. “Nesposobni ste, korumpirani i neodgovorni.”, taman kad je Petar Djokić završio uvodnu riječ, raspravu o koncesijama otvorio je SDS-ov Miladin Stanić.

"Uzimao je, kaže, car iz Stambola na ovim prostorima. Uzimao je i car iz Beča. Ali nikad niko Republiku Srpsku i ove prostore nije opljačkao kao car iz Banjaluke", rekao je poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS Miladin Stanić.

I prije rasprave u sali – u hodniku se povela ona o spornim zaduženjima. Opozicija tvrdi da će Željeznice, od spornog kredita, čak 20 miliona evra potrošiti na konsultantske kuće i da nisu tačni podaci koje su iz Vlade poslali u Parlament o četiri puta manjem iznosu. Kao dokaz prilažu dokument koji ide na ratifikaciju u zajedničke institucije.

"Preko 40 miliona konvertibilnih maraka za razne domaće i strane konsultante, za finansijske i informatičke usluge i ne znam ni ja šta je pljačka", rekao je poslanik PDP-a u narodnoj skupštini RS Branislav Borenović.

To nema veze sa istinom poručili su iz resora saobraćaja. Kažu da nije 20 nego samo pet miliona evra za konsultante – i da se ta informacija nalazi u materijalima koju su dostavili Parlamentu.