Propao pokušaj mirenja SDS-ovaca u Gradišci

19:34, 10.07.2017.
Thumbnail

Dva zaraćena tabora SDS-ovih odbornika iz Gradiške nije uspio da pomiri ni novoizabrani potpredsjednik te stranke. Nemanja Vasić došao im je u posjetu i pokušao da smiri uzburkane strasti. Ipak, sve se završilo na dogovoru za dalje dogovaranje. Posvađani SDS-ovci nisu htjeli ni za isti sto.

Vasić je prvo saslušao struju Saše Lazića, kojeg je iz stranke nedavno isključio lider Vukota Govedarica, a zatim i novoizabranog predsjednika SDS-ovog odbora u Gradišci, Mirka Samardžiju. Sve oči uprte su u predstojeću sjednicu Gradskog odbora, do koje će, nada se Vasić, stranka ponovo biti ujedinjena.

"Ovo nije ideološki sukob, definitivno se vidi, već je to više personalni problem između dvije grupe unutar jedne stranke. Nekad sujete mogu biti mnogo teške, pa, evo, one se rješavaju razgovorom i kompromisom. A kompromis znači da i jedna i druga strana moraju malo da popuste", kaže Nemanja Vasić, potpredsjednik SDS-a.

Saša Lazić sa sastanka nije izašao pretjerano optimističan. Tvrdi da je uz njega apsolutna većina gradiških SDS-ovaca i da će tako i ostati. Iako ne otkriva karte, kaže da su za Vasića imali prijedlog, ali i uslove ispod kojih neće ići.

"Nakon dva i po mjeseca, od kada su održani izbori, još nije sazvan opštinski odbor. Jednom je bio, pa je prekinut. Evo, što ga ne sazove novi predsjednik ako ima većinu. On kaže da može raditi sve bez opštinskog odbora. Pa, evo, ako može raditi, ako će ga podržati vrh stranke, mi nemamo ništa protiv. Samo, s tim radom, stranke u Gradišci više neće biti, to vam ja garantujem", rekao je Saša Lazić.

On poručuje da, iako ima ponude iz drugih stranaka, ni u jednu ne planira da pređe. Dok stranačko rukovodstvo poručuje da postoji procedura za vraćanje u SDS, on odgovara da, ako se stanje u stranci ne promijeni, ne mora ni da se bavi politikom.

U kompromis vjeruje i druga strana. Mirko Samardžija diplomatski poručuje da za dogovor ima vremena. Ko će da popusti, nije otkrio.

"Neki ljudi ne mogu se pomiriti sa nekim strvarima i onda pokušavaju na neki čudan način to da riješe. Ali, ovim načinom razgovora, komunikacije, priče, riješićemo mi to sve", rekao je Mirko samardžija, predsjednik OO SDS-a u Gradišci.

Posvađani SDS-ovci za pregovore imaju još manje od mjesec dana, jer im u susret ide sjednica Opštinskog odbora. Po svemu sudeći, jedna strana će pokušati da prikupi, a druga da zadrži većinu glasova.

Prije toga, SDS u Gradišci slavi slavu. I to ne jednu, već dvije. Opštinsko rukovodstvo pravi slavlje u selu Jablanica, a Lazićeva struja u Mašićima.