Promovisana publikacija o zdravoj ishrani

21:02, 30.09.2016.
Thumbnail

Svako peto dijete do pet godina ima problem prekomjerne težine. Taj podatak alarmirao je nadležne vladine resore. U Ministarstvu zdravlja su zasukali rukave i danas promovisali publikacije o zdravoj ishrani.

I ne samo to - najavili su Pravilnik o ishrani predškolske djece. Naglašavaju, roditelji neće morati gurati ruku dublje u džep.

“Vi svi znate da je stanje uhranjenosti djece odraz njihovog cjelokupnog zdravlja i kada im je dostupna adekvatna ishrana, kada nisu izložena čestim oboljenjima i dobro su zbrinuta, djeca dostižu svoj puni potencijal rasta i razvoja", rekla je pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Amela Lolić.

Kvalitetan rani rast i razvoj je najbolja prevencija kasnijim eventualnim oboljenjima. Hrana koju djeca konzumiraju u predškolskom uzrastu je bitan uslov dobrog razvoja. Iz ministarstva poručuju da zdravija hrana neće značiti i skuplje cijene korišćenja predškolskih ustanova.

“Neće značiti povećanje cijene ni u kom slučaju zato što je analiza koju je radio Institut zajedno sa ministarstvom zdravlja pokazala da kvalitetna ishrana uopšte ne znači skuplju ishranu", rekla je pomoćnik ministra obrazovanja i kulture Radmila Kocić Ćućić.

Savjeti za ishranu predškolske djece urađeni su u skladu sa savremenim evropskim standardima. Prije tri godine su, kao pilot projekat, primijenjeni u pet vrtića. Promjena vrste hljeba, užine, izbacivanje sokova i slatkiša, a uvođenje više voća samo su dio preporuka.

"Pored standarda i normativa koji kažu kako treba da izgleda cjelodnevna ishrana djece predškolske dobi i kako treba da izgleda ona koju pružaju predškolske ustanove, dali smo i sezonske jelovnike prema godišnjim dobima", rekla je Institut za javno zdravstvo RS Dragana Stojisavljević.

Nadležni savjetuju roditeljima da se ne oslanjaju samo na predškolske ustanove. Poželjno je i da u svojim domovima primjenjuju preporuke o ishrani. Publikacija sa savjetima kao i najavljeni Pravilnik o ishrani biće dostupni na sajtu ministarstva.