Promovisana knjiga kratkih priča Aljoše LJubojevića

10:18, 19.04.2017.
Thumbnail

U Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske u Banjaluci promovisana je knjiga "Znaš li da je Mihail Kamenski zapalio Galac" autora Aljoše LJubojevića.

Književnik Berislav Blagojević kaže da je riječ o kratkim pričama, neobičnom spoju poezije, proze, ali i fotografija koje su veoma važne ne samo kao dopuna tekstu, već knjigu čine autentičnom i originalnom.

On je istakao da priče, iako se bave odrastanjem jedne generacije u vrijeme rata u BiH, nisu u klasičnom smislu ratne, već je radnja smještena na margini ratnih dešavanja.

"Priče su sve samo ne banalne. Jezgrovitost u jeziku ne znači stilsku siromašnost, već je u funkciji da se ispriča priča onako kako jeste", rekao je Blagojević sinoć novinarima.

LJubojević je rekao da mu je bio izazov da na što manjem prostoru kaže što više čitaocu, da to bude sažeto, prijemčivo i ne bude dosadno, zbog čega se odlučio na kratke priče u vidu stihova.

"Od priče koja je u temelju gorka napravio sam neku avanturu u kojoj se pojavljuju najrazličitiji i najčudniji likovi. Prije se može naći neki sarkazam, nego tuga", istakao je LJubojević.

On je dodao da nikada nije htio da se bavi ratom, ali da je pokušao da prikaže ratne godine kroz oči djeteta.

Dvadesetdevetogodišnji Aljoša LJubojević dobitnik je nagrade "Đura Đukanov" koju Narodna biblioteka "Jovan Popović" iz Kikinde dodjeljuje za najbolju neobjavljenu zbirku pripovjedaka autora mlađeg od 30 godina.

LJubojević, novinar i pisac, koji živi i radi u Bijeljini, već je poznat književnoj javnosti u regionu.

Kratke priče objavljene su mu u zbornicima svih zemalja bivše Jugoslavije i književnim časopisima.

Autor je zbirke priča "Bez filtera", koja je predstavljena na Beogradskom sajmu knjiga 2012. godine.

NJegove priče uvrštene su 2014. godine u savremenu književnost Republike Srpske i prevedene na engleski jezik.

(Srna)