Proljeće je blizu: Roda Prvoje doletjela u Taraš

13:33, 12.03.2018.
Thumbnail

Mužjak bijele rode, koga su u Tarašu - evropskom selu roda nazvali "Prvoje", šestu godinu za redom prvi se vratio u to selo, saopštila je Aleksandra Marovac Cucić iz Udruženja taraških roda.

Kako je navela, Prvoje je stigao u nedjelju u kasnim popodnevnim satima, najprije je sletio na svoje sadašnje gnijezdo, obišao nekadašnje i odletio do bare Rogozare koja je usljed topljenja snijega i padavina ponovo dobila oblik bare.

Članovi tog udruženja, ukazala je Marovac Cucievać, bili su zabrinuti za njegov život, jer se Prvoje prošle godine vratio 4. marta, a prije toga 1. marta, posebno zbog svakodnevnih ružnih vijesti koje stižu iz Libana, a koje se odnose na nemilosrdno ubijanje roda i drugih migratornih vrsta ptica tokom seobe iznad te zemlje zbog zabave i trofejnog lova.

Podsjetila je da su "Taraške rode" među 52 organizacije iz 28 država koje su uputile grupni apel vlastima Libana, a koje, poslije toga, sprovode strožiju primjenu Zakona o lovu i krivolovu.

Aleksandra Marovac Cucić kazala je da je svima laknulo kada se Prvoje vratio, ali da ipak postoji briga i za sve druge rode, a u udruženju se nadaju da će se vratiti u što većem broju jer ih čeka lijepo iznenađenje - obilje hrane i označena gnijezda i imena za svaku od njih.

"Obilježili smo 35 gnezda, a do srede će biti obilježeno još pet. Isto toliko parova je imenovano, a imena su davala djeca na licu mjesta, domaćini ispred čijih kuća se nalaze gnijezda, kao i članovi našeg udruženja", navela je ona.

Ukazala je i da, ako još neka roda stigne do srijede 14. marta, moći će da prisustvuje proslavi povodom njihovog povratka koju "Taraške rode" organizuju u saradnji sa lokalnom osnovnom školom "Svetozar Marković - Toza".

(B92)