Proizvodnja peleta od ambrozije

20:31, 11.12.2017.
Thumbnail

Ideja da od ambrozije napravi pelet, pošla je za rukom Radetu Vujiću iz sela Sitneši nadomak Srpca. Komšije su se smijale, priča Rade, ali su kasnije ostale u čudu.

On sad ambrzijom grije 140 kvadrata kuće. Noćima je sjedio kraj mašine koja je stigla iz Kine i smišljao od čega da napravi pelet. Ono što je dugima otpad, njemu je bila inspiracija, kaže Rade.

"Ovaj pelet je možda čak i kaloričniji od peleta od bukve ili od jalovine. Samo što ima problem, ima malo veće količine pepela. Pepela ima negdje od 10-15 od sto. Ali to za moju kuću ništa ne znači. To odeš svaka tri, četiri sata malo izgrneš iz ložionika, iz pepeljare i nastavljaš dalje", kaže Rade Vujić.

Od kada se u medijima pročulo za njegov pelet, kaže Rade, mnogi pitaju ima li peleta za prodaju. Ima i onih koji misle da njegov pelet utiče na zdravlje, ali on tvrdi da sušena ambrzija nema mirisa, a iz dimnjaka ispušta isti dim kao i drugi pelet, u šta se uvjerila i ekipa ATV-a.

"Ambrozija koja utiče na alergiju je ona ambrozija u cvatu, to je juli, avgust mjesec. Ova se kosi negdje u septembru mjesecu, oktobru. To je zrela ambrozija. To možeš posuti po njivi, ona neće niknuti. Iz dimnjaka ide prilikom zapaljivanja, kao i svaki pelet, pojavljuje se crnog dima. Čim počne sagorijevati, bijeli dim. Znači, nema nikakvog mirisa, ni ništa.", navodi Rade Vujić.

Prva proizvodnja peleta bila je probna, a dogodine planira i veću. Troškovi su kaže minimalni, svega 30-ak maraka koliko potroši struje. Ako bi se posao razvio, kaže Rade, dobro bi došla i podrška države. A valjalo bi i poljoprivrednicima da im očisti njive od ambrozije.