Prijedorskom farmeru obećana zemlja dok su krave slušale sevdalinke

Autor Natasa Novakovic, ATV

Objavljeno: 20:14, 16.02.2017

Idila na farmi norveškog crvenog govečeta u Trnopolju pored Prijedora. Najmoderniji boksovi, sistemi za hranjenje i čišćenje, čak i muzika.

Danas su na repertoaru sevdalinke. Sve je, na ovom mjestu, podređeno grlima. Trenutno ih je 780. Bilo ih je i više. Ali nije bilo dovoljno zemlje za njihovu ishranu. I to je, trenutno, jedan od najvećih problema sa kojim se vlasnici farme suočavaju. Ranije su bezuspješno, sa lokalnim vlastima i resornim ministarstvom, pokušavali da nađu, toliko željenu, zemlju na području Prijedora. Ovog puta možda i uspiju.

“Bili smo primorani dio stoke izmjestiti zbog nedostatka zemlje i kapaciteta ovdje, vidjeli ste svi da je prebukirano stanje pa je 150 grla u Bosanskom Petrovcu. Uglavnom, postoje neke pozitivne vibracije i pozitivne stvari i mislim da samo trebamo nastaviti ovim putem”, rekao je predstavnik kompanije “Arifgić investment” Almir Hodžić.

A pozitivne vibracije donio je gradonačelnik Prijedora. Prvi put je na farmi i kaže da se iznendio kad je vidio kako sve izgleda. Šteta je da se uzgoj seli odavde, poručuje Milenko Đaković. Zna za probleme sa zemljom i potvrđuje da se radi na rješenju. Ne otkriva kakvom, ali obećava da će učiniti sve da pomogne.

“Mi smo na tragu još jednom rješenju, ali o njemu ćemo govoriti ako to uspješno završimo zajedno sa ministarstvom i iznađemo značajan prostor za stvaranje uslova da se stoka može kvalitetnije hraniti ovdje na području grada Prijedora”, rekao je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

Ranije su vlasnici i sami pozivali one koji imaju, a ne obrađuju zemlju, da im je daju u zakup. Nisu uspjeli, pa su bili prisiljeni na preseljenje krava. Sada bi ih, ako ovaj plan upali, mogli vratiti. Time bi petrovačke pašnjake zamijenili za visoku tehnologiju. I uživanje u sevdalinkama.

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone