Prijedorski odbornici usvojili zaključke o prodaji akcija “Ljubije”

Autor Milan, ATV

Objavljeno: 19:35, 20.04.2017

“Zabrinuti smo i tražimo od Narodne skupštine garancije da nas ne čeka privredni krah ako se državne akcije Rudnika željezne rude “Ljubija” prodaju Izraelcima”, ukratko su to zaključci prijedorskog gradonačelnika koje je usvojila lokalna Skupština.

DNS-ov Milenko Đaković stao je pred odbornike i zamolio da se iz diskusije izbace stavovi političkih partija i interesnih grupa. U ovoj odluci važni su grad, Prijedorčani i radnici.

“Skupština traži od Narodne skupštine RS da da jasne garancije da će se nastaviti postupak eksploatacije rudnog bogatstva u poljima na teritoriji grada, da će se održati isti broj zaposlenih kao što je sada u Mitalu kao i da će se zaposliti dovoljan broj novih radnika neophodan za obavljanje djelatnosti privrednog društva koje je kupac dijela kapitala”, kaže Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora (DNS).

“Ništa od toga nije upitno”, odgovorio je Đakovićev zamjenik. SNSD-ov Drago Tadić kaže da ne treba negativno razmišljati i da Izraelci neće ”donijeti propast”. Iako se koalicioni partneri na republičkom nivou ne slažu oko prodaje, na lokalu su svi podržali zaključke. SNSD-ovci su tražili su da se izbace riječi “izražava zabrinutost”, jer misle da se time prejudicira da je odluka Vlade Srpske loša. Ipak, nakon pauze, prihvatili su tu formulaciju.

“Apsolutna podrška radnicima koji su mnogi moje kolege i prijatelji.Jednom još da ponovim da poslovanje Mitala nije ugroženo ni organizacijski ni upravljački ni većinski prodajom ovog kapitala”, izjavio je Drago Tadić, zamjenik gradonačelnika Prijedora (SNSD).

Sve je, iz dijela predviđenog za goste, slušao direktor Mitala. Pozvan je za govornicu da, kao najkompetentniji, objasni situaciju. Tvrdi da im Izraelci nisu ni do koljena.

“Danas se sa svjetskom kompanijom broj jedan takmiče autsajderi i nije mi drago što je to tako. Volio bih da pored Mitala stoji neka druga svjetska kompanija koja je dobrodošla. Kako ćemo sarađivait? Ja se iskreno bojim. Ali to ne zavisi od ljudi koji ovdje sjede ili mene već od vlasnika. Oni mogu zaista da donesu rigorozne odluke”, poručio je Mladen Jelača, direktor Arcelor Mital Prijedor.

Zenička željezara i prijedorski Mital su pupčano vezani, objasnio je Jelača pa je, uz radna mjesta, upitan i dio tamošnje proizvodnje. Sačekaće sjednicu Narodne skupštine očekujući da podrške, ipak, neće biti. Otprilike je takav scenario juče najavio i Milorad Dodik. U tom slučaju, opet sve ispočetka. Četvrti put.

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone