Prijedor: Stanovi za 39 porodica poginulih

20:52, 11.01.2017.
Thumbnail

Nova, boračka zgrada u prijedorskom naselju Pećani dobila je stanare. Trideset devet porodica iz boračkih kategorija trajno je riješilo stambeno pitanje.

"Sama ostala u kući, sin završio fakultet, tovari brodove u Sloveniji, ostao bez posla. Ipak, suze mi idu na oči, ne znam jesu li od tuge ili radosti", kaže Staka Jakšić.

"Moj otac je poginuo za ovu Republiku Srpsku, a ja sam nakon nekoliko godina, dobio ovaj stan", rekao je Nemanja Maksimović.

Ključeve su, zajedno, podijelili ministar boračko invalidske zaštite i gradonačelnik Prijedora. Programom stambenog zbrinjavanja pokazali smo odgovornost prema porodicama čiji su članovi stradali ili ranjeni u odbrambeno otadžbinskom ratu, poručeno je nakon što je zgrada predata stanarima. Za one koji se još nisu prijavili, ima šanse.

"Novom uredbom koja je već na neki način usavojena u NS RS, a koja će biti na Vladi razmatrana, zajedno sa BORS vidjeti da obuhvatimo one kategorije koje iz opravdanih razloga se nisu prijavile 2007. na konkurs", izjavio je Milenko Savanović, ministar rada i boračko invalidske zaštite.

"Formalno pravno, sa ovim bi bio završen ovaj dio programa za porodice poginulih boraca i RVI do četvrte kategorije", rekao je Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora.

Dosad su, u Prijedoru, stambeno zbrinute 664 porodice. Dvije stotine ih je dobilo kuće ili stanove, ostatak bespovratna novčana sredstva. Ukupno je, u Srpskoj, kroz Program stambenog zbrinjavanja, obezbjeđen krov nad glavom za više od osam hiljada ljudi iz boračkih kategorija.