Prijedlog izmjena Zakona o akcizama BiH usvojen u Domu naroda

Autor Aleksandar Stijaković, ATV

Objavljeno: 15:01, 07.12.2017

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas u oba čitanja set zakona o akcizama – prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, Zakona o uplati na jedinstveni račun, te Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH.

Modifikovani prijedlog sa pratećim poboljšanjima usaglašen je na nivou ministara finansija i premijera entiteta, kao i predstavnika Savjeta ministara, a ključna izmjena odnosi se na činjenicu da se ne povećavaju akcize, osim na biogoriva i biotečnosti, nego se za 0,15 KM povećavaju putarine, pri čemu će se prikupljena sredstva isključivo koristiti za izgradnju auto-puteva, te izgradnju i rekonstrukciju svih drugih vrsta puteva.

U raspravi je učestvovao samo delegat iz reda hrvatskog naroda Martin Raguž /HDZ 1990/ koji je rekao da očekuje da će usvajanjem ovih zakona biti ostvarene pretpostavke da se obezbijedi monitoring za trošenje sredstava koja će biti pribavljena.

Dom naroda je odlučio je da ovaj set zakona uputi Predstavničkom domu na usvajanje po hitnom postupku, što podrazumijeva da se o njima neće izjašnjavati nadležne komisije, niti je moguće predlaganje amandmana.

(Srna)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone