Preminuo glumac Marin Landau

09:14, 17.07.2017.
Thumbnail

Glumac Martin Landau, dobitnik nagrade "Oskar" za sporednu ulogu Bele Lugošija u filmu "Ed Vud" iz 1994. godine, umro je u 89. godini.

Landau je preminuo u bolnici u Los Anđelesu usljed komplikacija tokom kraćeg perioda hospitalizacije, saopštio je njegov publicista. Detalji o bolesti nisu objavljeni.

NJegova duga karijera imala je uspone i padove. Landau ostaje upamćen po upečatljivim nastupima u filmovima najgulednijih režisera, poput Frensisa Forda Kopole, Vudija Alena i Tima Bartona.

Bio je nominovan za "Oskara" tri puta, a glumio je i u špijunskoj seriji "Misija nemoguće" tokom šezdesetih godina prošlog vijeka sa svojom tadašnjom suprugom Barbarom Bejn.

Tokom manje uspješnog perioda karijere igrao je u televizijskom filmu "Harlem globtrotersi na Giliganovom ostrvu" iz 1981. godine i u filmu o čudovištu-mutantu "Stvorenje" iz 1983. godine.

Glumio je u filmu "Sjever-Sjeverozapad" režisera Alfred Hičkoka i "Avanturama Pinkoija" iz 1999. godine.

Landau će ostati upamćen i po ulozi koju nije dobio. Kreator "Zvjezdanih staza" DŽin Rodenberi prvobitno je odbrao njega za ulogu Vulkanca Spoka, ali je ona kasnije dodijeljena Leonardu Nimoju, pošto ju je Landau odbio zbog spora u vezi sa zaradom.

Landau se tokom pedesetih družio sa filmskim legendama DŽejmsom Dinom i Stivom Mekvinom.

Ostao je aktivan i nastupao u filmovima, na televiziji i u pozorištu i poslije 2010. godine.

(Srna)