Prekinut štrajk radnika u školi u Petrovu

21:31, 27.09.2017.
Thumbnail

Štrajkači Osnovne škole u Petrovu su uspjeli u borbi da direktor ne bude Davorin Adamović, zbog čijeg su imenovanja u junu  napustili učionice.

Njegova  ostavka početkom mjeseca nije im bila dovoljna, ali jeste ponovljeno upozorenje ministra da se vrate nastavi. Nakon tri i po mjeseca nerada, u  razgovorima  proteklih dana ministar je bio više nego jasan, pa nisu imali kuda.

„Mislim da tu nema pobjednika, da je ovo kompromis dvije strane. Da je ovo  bilo mnogo ranije i mi bi izbjegli sve što smo doživjeli poslednjih dana i bunt i ogorčenje roditelja“, rekla je Vanja Maksimović, predsjednica Sindikata OŠ „Vuk Karadžić“ Petrovo.

Da se vrate se na posao odlučili su i nakon poruke roditelja, koji su se organizovali krajem prošle nedelje. U junu su kažu,  podršku štrajkačima dali jer su bili izmanipulisani da se u suprotnom škola zatvara. Kada su shvatili da je u pozadini borba za fotelju, digli su glas i bili spremni da idu i pred zgradu Vlade.

„Da djeca ne osjete da ne ispaštaju, nikome ne želimo otkaz. Da li će oni biti sankcionisani suspendovani, nije naša stvar.  Da smo se digli još 1. septembra kada smo vidjeli da nas lažu i obmanjuju od četvrtka do četvrtka“, rekla je  Sandra Panić,  iz Savjeta roditelja OŠ „Vuk Karadžić“.

Nastavi iz svih predmeta i u svim razredima obradovali su se i osnovci. Najteže je bilo kažu dolaziti zbog jednog, dva časa, kako je bilo od početka školske godine.

„Najgore je što dođemo od kuće i imamo samo po jedan čas, to je najgore“, kaže učenik Slaven Đuranović.

Od jutros je graja po hodnicima, ali i u dvorištu, koje se uređuje. Škola je i dalje bez direktora,a do imenovanja sekretarica će obavljati potrebne poslove. Konkurs je zatvoren, a Vlada bi naredne nedelje trebalo da imenuje direktora, čiji će prvi zadatak biti da organizuje nadoknadu izgubljenih časova.