Pregled srca za dva minuta preko aplikacije na telefonu VIDEO

Autor Tanja, ATV

Objavljeno: 9:56, 09.09.2017

Naučnici sa američkog inverziteta Kaltek napravili su aplikaciju koja preko kamere na iPhone-u može da izmjeri rad srca kao i ehokardiogram i to puno brže i jednostavnije.

Pregled srca uskoro bi mogao biti jednostavan kao otvaranje aplikacije na telefonu, zahvaljujući naučnicima sa američkog unverziteta Kalteka, prenosi 24 sata.

Naime, sve kvalitetnije kamere omogućile su naučnicima da mjere pomjeranje kože na vratu dok krv prolazi kroz karotidnu arteriju. Ono što mjere naziva se istisna frakcija lijeve komore (LVEF), a kod zdravog srca ona je od 50 do 70 odsto. Međutim, srce koje slabije radi ne može da pumpa toliko krvi i LVEF je puno niži. Ova mjera jasno pokazuje probleme u radu srca i stoga je od velike važnosti da ovakav test bude brz i jednostavan.

Mori Garib, jedan od autora studije, navodi kako su brzo došli od ideje za prikupljanja vrijednih kliničkih podataka. S kliničkom studijom iza sebe osnovali su startap Avicena koji je licencirao tehnologiju, dok se tim iza ovog projekta nada da će brzo doći na tržište.

Kako bi testirali projekat, studiju su sproveli na 72 ljudi starosti od 20 do 92 godine koji su išli na ehokardiografiju. Htjeli su da vide može li aplikacija da bude precizna kao ehokardiografija te su rezultate uporedili s magnetnom rezonancom koja je bolja i skuplja.

Raspon greške za ehokardiografiju je +/- 20 procenata, dok je kod njihove aplikacije na iPhone-u bila +/- 19 odsto.

(Novosti)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone