Predstavnik Svjetske banke u BiH: Vlada Srpske sprovodi teške, ali korisne reforme

16:15, 14.07.2017.
Thumbnail

Vlada Republike Srpske pokazala je ogromnu političku volju u sprovođenju reforme "Željeznica Republike Srpske" /ŽRS/, posebno ako se ima u vidu koliko je teško sprovesti istu vrstu reforme u Federaciji BiH, izjavila je Srni šef Kancelarije Svjetske banke u BiH Tatjana Proskurjakova.

Ona je ocijenila pozitivnim samu činjenicu da je Vlada Srpske donijela čvrstu odluku o reformi ŽRS, te dodala da je bila impresionirana načinom na koji je odluku prezentovala široj javnosti u Srpskoj.

"To je pri put da sam vidjela u BiH da vlada šalje tako jasne poruke, a koje su ujedno i teške. Kad se ova reforma ŽRS sprovede, tek tada će se vidjeti da će se time prestati odlivati sredstva iz budžeta, te da će željeznica postati motor koji dorinosi rastu", istakla je Proskurjakova, koja do kraja mjeseca odlazi sa ove funkcije.

Ona je izrazila nadu da će ovaj projekat, čija je vrijednost oko 50 miliona dolara, biti odobren u septembru ili oktobru ove godine, tako da bi njegova implementacija trebalo da počne u decembru.

Proskurjakova je pojasnila da bi projekta trebalo da traje tri do četiri godine, naglasivši da će prvi rezultati moći da se vide i u prvoj godini.

Ona je dodala da se isto odnosi i na reformu zdravstvenog sektora Srpske, navodeći da Vlada još nije finalizovala odluku o toj reformi, ali da je Svjetska banka bila uključena u razgovore sa predstavnicima ministarstava - zdravlja i socijalne zaštite, te finansija, kao i sa kabinetom predsjednika Vlade.

"Što se tiče projekta zdravstvene reforme, tu još nije sve usaglašeno do kraja. Nadam se da će i on biti odobren u devetom ili desetom mjesecu, i očekujem da će ovaj novi mehanizam finansijske odgovornosti u sektoru zdravstva biti uveden prije usvajanja budžeta za 2018. godinu, tako da je plan da se fundamentalne razlike vide već naredne godine", naglasila je Proskurjakova.

Prema njenim riječima, plan je isti kao i u slučaju ŽRS – da se zdravstveni sektor postavi na zdrave osnove i da iz njega prestanu da se odlivaju javna sredstva, a da se fokusira na kvalitet usluga.

Proskurjakova je naglasila da je to potpuno u skladu sa onim što je rečeno kada je usvajana Strategija za BiH - da će Svjetska banka pružati finansijsku i tehničku pomoć, u skladu sa brzinom spremnosti za sprovođenje reformi.

"Kako se donesu i usvajaju odluke o sprovođenju tih reformi, kako se one počinju usvajati, mi smo ovdje da dajemo finansijska sredstva i da pružimo tehničku pomoć, odnosno da smanjimo finansijski teret sprovođenja tih reformi", pojasnila je Proskurjakova.

(Srna)