Predstavnica HeritageTurka: Eko zona Vlašić-Korićani nije upitna investicija

Autor Aleksandar Stijaković, ATV

Objavljeno: 10:20, 09.01.2018

Direktorica kompanije HeritageBalkan Anela Yalinpala, koja je ujedno i predstavnica konzorcija za realizaciju projekta Eko zone Vlašić-Korićani, za Klix.ba je izjavila kako će razgovori o realizaciji projekta vrijednog 4,2 milijarde evra biti nastavljeni krajem januara.

Nakon što je načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Opštine Kneževo Bojan Obradović izjavio kako niko od nadležnih nije razgovarao s njima kao predstavnicima lokalnih zajednica, direktorica HeritageBalkan i predstavnica konzorcija HeritageChin i HeritageTurk je istakla kako su održali sastanak s premijerom SBK Tahirom Lendom te da realizacija projekta Eko zone Vlašić-Korićani “ide korak po korak”.

Yalinpala je izjavila kako je u martu 2017. godine razgovarala s menadžerom projekta Zoranom Vujinovićem te da su potvrdu o finansiranju dobili dva mjeseca poslije.

“Održali smo sastanak s premijerom Lendom i dobili instrukcije. Pisma namjere smo poslali Vladi Federacije BiH i ministrici Cvijanović u Republiku Srpsku, a Bojan Obradović nije bio na listi. U septembru prošle godine smo stupili u kontakt s vlastima BiH i RS. Ovo nije upitna investicija”, kazala je Yalinpala.

Dodala je kako su i ranije cifre o broju osoba koje će biti zaposlene nerealne te da će u početku biti otvoreno 600-800 radnih mjesta za izgradnju aerodroma i bolnice.

“HeritageTurk ima 11 izgrađenih aerodroma tako da ovo nije prvi projekt koji se realizuje. Eko zona Vlašić nema državnu garanciju i kao takav je usvojen od investitora. Imamo dosta pitanja i pregovori se nastavljaju krajem januara s investitorima i Tomix d.o.o. koji čine konzorcij i koji imaju ugovor o saradnju u narednih deset godina. Ovaj projekt ide u fazama, a mi ne pripadamo nikakvim predizbornim kampanjama”, poručila je Yalinpala.

Podsjetimo, projekt Eko zona Vlašić-Korićani je predstavljen 2016. godine, a idući korak je sastanak s nadležnim državnim organima na kojem će investitori saznati da li imaju podršku od države i hoće li ići u investicije tog projekta ili čekati neko drugo vrijeme.

(Klix.ba)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone