Predsjednik Haškog tribunala sa čelnim ljudima Suda BiH

17:49, 19.06.2017.
Thumbnail

Predsjednik Suda Bosne i Hercegovine Ranko Debevec i njegov zamjenik, sudija Davorin Jukić iz Odjela za ratne zločine Krivičnog odjeljenja Suda BiH, održali su danas u Sudu BiH sastanak sa predsjednikom Haškog tribunala Karmelom Agijusom, na kojem su razgovarali o aktuelnim pitanjima iz oblasti pravosuđa u BiH.

Predsjednik Suda BiH Ranko Debevec upoznao je predsjednika Haškog tribunala sa dinamikom procesuiranja predmeta ratnih zločina, planovima Suda BiH, ali i izazovima koji ovu instituciju očekuju na putu ka evroatlanskim integracijama.

S tim u vezi, posebno je naglašen značaj jačanja principa nezavisnog sudstva, kao temelja demokratskog društva, oslobođenog bilo kakvih spoljnih uticaja.

Tokom sastanka govorilo se o značaju i ulozi Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u uspostavljanju Odjela I za ratne zločine Suda BiH. Naglašena je važnost jačanja domaćeg pravosuđa koje će, nakon završetka mandata Haškog tribunala, u potpunosti preuzeti procesuiranje predmeta ratnih zločina.

Predsjednik Haškog tribunala naglasio je ključnu ulogu Suda BiH u uspješnom procesuiranju najsloženijih i najosjetljivijih predmeta ratnih zločina i izrazio zadovoljstvo doprinosom koji je Sud BiH dao borbi protiv nekažnjivosti. U tom smislu, predsjednik Agijus dao je snažnu podršku daljem radu Suda BiH u procesuiranju svih predmeta iz svoje nadležnosti.

Na kraju sastanka zaključeno je da su iza dvije institucije godine uspješne saradnje, koja će biti nastavljena putem Međunarodnog rezidualnog mehanizma, pravnog nasljednika Haškog tribunala, saopšteno je iz Suda BiH.

(Fena)