Predmet "Lutka": Raspisana potjernica za Davorom Mandićem

13:33, 02.06.2017.
Thumbnail

Za Davorom Mandićem, pravosnažno osuđenim na šest godina zatvora zbog organizovanog kriminala i pranja novca u predmetu "Lutka", raspisana je međunarodna potjernica jer se nije javio radi izdržavanja kazne.

Mandić je tako postao treća osoba za kojom je nakon pravosnažne presude raspisana potjernica, a koja je prethodno bila optužena u predmetu "Lutka".

Nije poznato kada je Mandić postao nedostupan organima gonjenja, a Apelaciono vijeće Suda BiH izreklo mu je drugostepenu presudu u septembru prošle godine, prenosi Birn.

"Cijeli postupak upućivanja osuđenog Mandića, do raspisivanja potjernica, sproveden je u skladu s odredbama Zakona o izvršenju krivičnih sankcija", naveli su iz Suda BiH.

Ranije su potjernice raspisane za pravosnažno osuđenim Vasom LJubibratićem, koji je u Sudu BiH zbog organizovanog kriminala dobio zatvorsku kaznu od 15 godina, te za Slobodankom Tošić, koja je osuđena na dvije godine i koja je postala nedostupna nakon što je dobila uputni akt.

Osim pravosnažno osuđenih, potjernice su raspisane i za Anesom Kurbegovićem, nepravosnažno osuđenim na 15 godina zatvora, koji se nije pojavio na izricanju presude, kao i za Davorom Elezom čiji je predmet pred sami kraj procesa odvojen u odnosu na ostale optužene.

Nedavno je Kurbegovićev branilac na ročištu na kojem su Tužilaštvo i odbrana obrazlagali žalbe na prvostepenu presudu u predmetu "Bojan Cvijan i ostali" postavio pitanje zašto njegov branjenik nije primio ni presudu, ni žalbu, niti poziv na ročište.

Prvostepenom presudom iz septembra prošle godine, trinaestorica optuženih iz predmeta "Lutka" osuđeni su na više od 100 godina zatvora zbog organizovanog kriminala, nekoliko ubistava, pokušaja ubistva, te, između ostalog, više pljački.

Cvijan je osuđen na 20 godina, Marko Krajišnik na 18, Kurbegović na 15, dok su po osam godina dobili Muhamed Ramić, Vladan Parađina i Dragan Obućina. LJubiša Lalović i Azim Kajević osuđeni su na po pet godina i 10 mjeseci, Dejan Vukosavljević na četiri godine, Elvis Zlatić i Nermin Tahirović na po tri godine, Elvira Kajević na dvije, a Mladen Mičić na godinu dana zatvora.

Ranije je predmet odvojen i u odnosu na Milosava Veskovića, koji je uhapšen u Hrvatskoj, ali potjernica za njim nije raspisana.

"Nisu ispunjeni uslovi za raspisivanje jer se optuženi nalazi na izdržavanju kazne zatvora u trajanju od četiri godine u Hrvatskoj, prema presudi Županijskog suda u Zagrebu", pojasnili su u Sudu BiH.

Predmeti su ranije odvojeni i u odnosu na Edina Ahmetspahića, Seada Robovića, Himzu Ćatu, Admira Ahmetspahića i Slavišu Bobara, koji su osuđeni po sporazumima o priznanju krivice potpisanim sa Tužilaštvom BiH.

Edin Ahmetspahić i Robović, koji su osuđeni na po pet godina, kao i Ćato. koji je dobio dvije godine, nalaze se na izdržavanju zatvorskih kazni, dok su, kako su rekli u Sudu BiH, Admiru Ahmetspahiću i Bobaru zatvorske kazne od po godinu zamijenjene novčanim.

(Srna)