Povrtlari od Šarovića traže zaštitne mehanizme

21:18, 19.02.2018.
Thumbnail

Tražimo od ministra Mirka Šarovića da se pod hitno uvedu zaštitni mehanizmi na uvoz povrća jer povrtlarstvo u Republici Srpskoj propada, poručuju predstavnici povrtlara.Pričaju da uvozno i domaće ne može da se poredi i da se ministar uzalud hvali da je uspješan. Ni na koji način nas nije zaštitio, kaže Branko Mastalo. U Ministarstvu  spoljne trgovine BiH kažu da za takve stvari, moraju da se usaglase svi nivoi vlasti. U Ministarstvu poljoprivrede RS kažu da njihove podrške zaštiti domaće proizvodnje ne manjka. Dok se oni među sobom dogovore, proizvođača povrća više neće biti, odgovara im predsjednik udruženja.

"Mi se možemo samo boriti na taj način da proizvedemo što jeftinije povrće jer vidimo da je ovdje tržište otvoreno. Ovi naši se mnogo hvale sa gospodinom Šarovićem i sa Savjetom ministara kako dobro rade, a ovdje sve dolazi sa strane oni ništa nisu uradili na zaštiti naše domaće proizvodnje", rekao je Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtlara RS.

Ministar Mirko Šarović ne odgovara na naše pozive, u neformalnom razgovoru iz ministarstva poručuju da je na ministarstvu poljoprivrede da im pošalju zahtjev. To smo i uradili, odgovaraju iz resora. Kažu da, što se njih tiče, podrške ne manjka.

"I ova udruženja, a i mi sami smo podržavali u više navrata, dopisima prema institucijama BiH, da se uvedu zaštitni mehanizmi. Zašto to nije uvedeno, verovatno će vam oni odgovoriti, mi jedino možemo reći da se zalažemo i da podržavamo", rekao je Aleksandar Macanović, portparol Ministarstva poljoprivrede RS.

Za dopise Ministarstva poljoprivrede, u Ministarstvu spoljne trgovine kažu da nisu dovoljno detaljni. Dok nadležna ministarstva prebacuju lopticu s jednih na druge, Mastalo navodi primjer uspješnih kolega iz Norveške.Oni svoje proizvode zaštite ne braneći uvoznicima da plasiraju svoje.Ali, pod određenim uslovima.

"Oni kažu: 'Još deset dana mi možemo uvoziti krompir iz BiH, poslije toga ne možemo jer stiže naš krompir', a onda imamo prelevmane koji to opterećuju i tako uvozni krompir bude mnogo skuplji", kazao je Mastalo.

Norvežani, kaže Mastalo , upravo od tih prelevmana na uvoz dobijaju podsticaje.I nije mu jasno zašto neko ko odlučuje ne ode u Norvešku i prepiše.