Potvrđena oslobađajuća presuda novinarima televizije "Elta"

21:58, 19.02.2018.
Thumbnail

Apelaciono vijeće Suda BiH pravosnažnom presudom potvrdilo je oslobađajuću presudu novinarima Televizije "Elta" od optužbe za izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, čime je stavljena tačka na predmet koji je vodilo Tužilaštvo BiH.

Sud BiH oslobodio je 24. maja prošle godine predsjednika Udruženja porodica nestalih lica Sarajevsko-romanijske regije Milana Mandića i novinare Televizije "Elta" ovih optužbi.

"Nikad nismo sumnjali da će principi profesionalne etike i pravda pobijediti u ovom slučaju, jer smo intervju sa Mandićem obavili profesionalno i u skladu sa novinarskim standardima, uostalom, kao i sve što radimo", izjavio je večeras Srni glavni i odgovorni urednik "Elta TV" Dejan Rakita.

Rakita je istakao da će "Elta" televizija kao i do sada, raditi na propagiranju suživota i jednakosti, ali i ukazivati i upozoravati na sve nepravilnosti koje u BiH i dalje postoje.

"Svim građanima BiH, bez obzira na nacionalost, etničku i vjersku pripadnost, svim ugroženim kategorijama stanovništva vrata naše televizije su otvorena za njihove priče i nećemo se ustručavati da ih argumentovano i profesionalno iznesemo u javnost", dodao je on.

Krivičnu prijavu protiv Mandića i novinara "Elta" televizije podnijeli su predstavnici bošnjačkih udruženja iz Srebrenice zbog Mandićeve izjave 19. februara 2014. godine, kada je u vezi sa javnim istupima Munire Subašić i Hatidže Mehmedović, koje predstavljaju Udruženje "Majke Srebrenice", između ostalog, rekao da će "njihove govore stići Božija pravda".

(Srna)