Potrošači iz Slovenije tuže "folksvagen"

21:08, 08.01.2018.
Thumbnail

Slovenačko udruženje za prava potrošača prikupilo je oko 6.200 prijava vlasnika vozila "folksvagen" koji su odlučili da učestvuju u kolektivnoj tužbi evropskih potrošačkih organizacija protiv tog njemačkog proizvođača, jer je u vozila ove firme ugrađivao softver za lažiranje na testovima mjerenja emisije štetnih gasova.

Iz ovog udruženja su saopštili da će dobijene prijave narednih sedmica provjeriti pravnici, a podizanje tužbe vlasnika automobila protiv kompanije "Folksvagen" posredstvom Evropske potrošačke organizacije BEUC i američke advokatske kuće Hausfeld, planirano je za kraj marta.

"Folksvagen" je u svoja vozila s dizel motorima ugrađivao programsku opremu za lažiranje na testovima mjerenja emisije štetnih gasova, podsjećaju mediji.

Kampanja prikupljanja prijava vlasnika vozila koji su kupili ova vozila sa softverom za lažiranje, vodila se i u Italiji, Španiji, Portugaliji, Slovačkoj, Švajcarskoj i u Litvaniji.

U Sloveniji bi, prema procjenama, moglo biti čak 45.000 vlasnika ovih automobila koji su oštećeni zbog ugrađenog softvera koji je omogućio da se na testiranju pokazuju manje količine štetnih gasova od stvarnih.