Potposan sporazum o gasifikaciji Rafinerije nafte Brod

19:20, 31.10.2017.
Thumbnail

Oko godinu dana i tri miliona evra dijele Rafineriju nafte u Brodu od gasifikacije. Povezivanjem na hrvatski gasovod snabdjeće se plinom.

Neće se graditi novi gasovod već koristiti postojeći produktovod, kojim su ranije eksportovani proizvodi za Hrvatsku.

„Kroz postojeći produktovod biće izvršena rekonstrukcija i na strani Hrvatske u mjestu Slobodnica će biti priključno mjesto gdje će se gas priključiti za potrebe rafineriji Brod, a ovdje će se izgraditi stanica koja će moći da vrši prijeme gasa“, rekao je Petar Đokić, ministar energetike rudarstva i razvoja RS.

Prelazak na jeftiniji energent donijeće uštede rafineriji. Za Hrvatsku je mnogo važnije što će riješiti ekološki problem.

„Da jedna rafinerija značajno napreduje u kontekstu svoje moderenizacije s druge strane Republika Hrvatska kao što sam već rekao, riješiće problem koji nas muči već godinama. To je problem zagađenja vazduha na području Slavonsko-brodske županije“, naveo je Tomislav Ćorić, ministar zaštite životne sredine i energetike Hrvatske.

brod1

Rješenje su deceniju čekali Slavonci. Potpisivali su peticije, ali i bili spremni na radikalnije mjere.

Zbog zagađenja koje im dolazi preko granice, iz brodske rafinerije stanovnici Slavonskog Broda proteklih desetak godina protestovali su u Zagrebu i Slavonskom Brodu. Prošle godine zaprijetili su i blokadom graničnog prelaza.

Danas sa društvenih mreža daju podršku protoklu, koji otvara vrata smanjenju emisije štetnih gasova. Da mogu da odahnu poručuje i resorna ministarka.

„Najveći problem je energent koji su koristili za svoja postrojenja, rješavanjem ovog problema sumporna jedinjenja se svode na najmanju moguću mjeru“, kaže Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

rafinerija brod

Potpisivanju protokola koji omogućava plinifikaciju prethodilo je usaglašavanje dvije vlade. Osim ekonomskog i ekološkog ima i politički značaj, jer promoviše prekograničnu saradnju.

„Ovo nije usmjreno ni protiv koga u BiH ovo treba da doprinese svima, ali mislim da smo ovako na mikro planu pokazali kako treba da se radi u cijeloj našoj regiji“, izjavila je Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS.

Snabdjevač rafinerije gasom biće hrvatski "Kroduks", a to je i korak ka modernizaciji rafinerije u koju je uloženo više od 250 miliona evra.