Poslanici razmorili prijedlog odluke o zaduživanju Srpske od 477 milion KM

15:24, 13.12.2017.
Thumbnail

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Prijedlog odluke o dugoročnom zaduživanju Srpske za 2018. godinu u maksimalnom iznosu do 477 miliona KM.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je da je razlog za donošenje ove odluke sadržan u potrebi stvaranja pravnog osnova kao preduslova za pravovremeno obezbjeđivanje potrebnih sredstava za namjene propisane Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama Srpske.

Tegeltija je pojasnio da se potrebna sredstva mogu pribaviti kreditnim zaduženjem kod MeđunarOdnog monetarnog fonda /MMF/ i Svjetske banke, domaćih i inostranih kreditora, emisijom dugoročnih hartija od vrijednosti na domaćem finansijskom tržištu, te emisijom dugoročnih hartija od vrijednosti na međunarodnom finansijskom tržištu.

On je rekao da su propisani i uslovi pod kojima se Republika Srpska može zadužiti kod navedenih finansijskih institucija, kao i putem emisije dugoročnih hartija od vrijednosti u smislu utvrđivanja roka i načina otplate, maksimalne kamatne stope.

Tegeltija je naveo da se Strategijom upravljanja dugom Republike Srpske za period od 2017. do 2020. godine, Srpska opredijelila za diverzifikaciju izvora finansiranja radi smanjenja rizika i obezbjeđenja najpovoljnijih uslova.

"Vlada Republike Srpske će pri izboru modela finansiranja u skladu sa ovom odlukom, te prilikom realizacije navedenih zaduživanja voditi brigu da se sredstva obezbijede blagovremeno po najpovoljnijim uslovima i uz prihvatljiv nivo rizika", zaključio je Tegeltija.

(Srna)