Posebni zakon za Željeznice RS šalje u penziju višak zaposlenih

Autor Tanja, ATV

Objavljeno: 19:34, 19.05.2017

Što se Željeznica RS tiče, priča tek počinje. U planovima za restrukturisanje preduzeća, našla se i ideja o specijalnom zakonu koji bi, između ostalog, riješio pitanje budućih penzionera. Pravnici kažu – dobro razmislite da li bi to željezničare dovelo u privilegovan položaj?

Vlada planira da red u Željeznicama zavede kroz takozvani lex specialis.
Na poseban način Željeznice planiraju da se riješe viška od 500 radnika. U informaciji piše da bi se smanjenje broja radnika najlakše moglo sprovesti ukoliko bi jedini kriterijum za penzionisanje bile godine staža. Resorni ministar Neđo Trninić za ATV objašnjava šta je to Vlada zamislila.

“Ako bi vratili na staro rješenje sa 40 godina radnog staža, onda bi imali oko 300, sad ne znam napamet, 330-340 željezničara koji bi se mogli po tom osnovu penzionisati, Zar to već nismo imali u praksi sa policijom? Sa policijom smo potpuno imali lex specialis, koji je to tako određivao. Ovo se odnosi na Željeznice”, kaže Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS.

Plan je i da se pred 177 željezničara stavi ponuda dobrovoljnog odlaska, uz otpermnine u visini tri prosječne plate. Manji broj biće proglašen tehnološkim viškom, pa bi se do kraja godine ostvarila ideja da u Željeznicama bude 500 zaposlenih manje.

“Mi podržavamo tu priču da se sa 40 godina ide u penziju, bez obzira na godine starosti. Jer, ako mi neko proznaje neku beneficiju, ako mi je priznao ratište, treba da me pusti da idem u penziju. Ja shvatam da je penzioni fond preopterećen, ali smatramo da je neko prije trebao da vodi računa o tome i da se sredstva racionalno troše”, rekao je Zaltko marin, predsjednik Samostalnog sindikata Željeznica RS.

Država je prošle godine proces restrukturisanja uredila Zakonom o stečaju, tako da nema potrebe za posebnim zakonima, tvrde pravnici.

“Država ovim stvarno dobija jedan povlašćen položaj. Najbolje bi ga bilo sprovesti u okvirima već postojećih zakona, bez donošenja tog lex specialisa, a sve imajući u vidu negativne posljedice takvih sličnih zakona u zemljama u okruženju. Navešću primjer Lex Agrokora, koji se pokazao kao apsolutni promašaj i sa pravne i sa ekonomske strane”, kaže Željko Vlačić, advokat iz kancelarije “Sajić”.

Da su Željeznice preduzeće od strateškog značaja za Srpsku, niko ne spori. Ali, pravnici strahuju da bi privilegovan položaj budućih penzionera -željezničara, izazvao lavinu predstavki Ustavnom sudu RS.

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone