Porno-snimcima iznudili 250.000 maraka od sveštenika

Autor Aleksandar Stijaković, ATV

Objavljeno: 13:05, 19.09.2017

Nezapamćeni skandal potresa Katoličku crkvu u BiH, nakon što su tri osobe uhapšene i pritvorene zbog sumnje da su seks-snimcima ucenjivale katoličkog sveštenika I. K. od koga su naplatile oko 250.000 KM da ne objave eksplicitne snimke njegovog seksa sa ženama.

Kako je potvrđeno “Novostima”, za ucjenu su osumnjičeni Aleksandar Vasiljević i Saška Kovačević iz Doboja i Milo Joksimović iz Modriče.

Vasiljević i Kovačevićeva uhapšeni su 16. avgusta u akciji “Steroid”, koju su sproveli inspektori Uprave kriminalističke policije MUP RS i PU Doboj. U nastavku akcije 28. avgusta uhapšen je i Joksimović.

– Njima se na teret stavlja krivično djelo ucjene, odnosno da su od katoličkog sveštenika I. K. naplatili 250.000 KM da ne objave snimke na kojima se vidi da je prekršio celibat i imao seksualne odnose sa ženama. Radi se o najmanje tri snimka sa dvije različite žene, koje su, po svemu sudeći, snimili osumnjičeni – kaže izvor blizak istrazi.

On pojašnjava da je sveštenik mesecima plaćao osumnjičenima za ćutanje novčano, a ponekad i u skupocenoj robi. Za isplatu je koristio i župni novac, a najverovatnije i donacije vjernika, jer je tražene iznose isplaćivao u sitnim apoenima od po 10 i 20 KM. Kada više nije mogao da podnese namete osumnjičenih, odlučio je da sve prijavi policiji.

– Sprovedena je detaljna istraga, i Kovačević i Vasiljevićeva su uhvaćeni u zamku. Uhapšeni su nakon što su u označenim novčanicama i na unapred dogovorenoj lokaciji od sveštenika uzeli 15.000 KM – pojasnio je izvor iz policije.

Tokom istrage ispitano je i saslušano više svjedoka, da bi u nastavku akcije policija uhapsila i Mila Joksimovića zbog sumnje da je učestvovao u ucjeni. Rješenjem Osnovnog suda u Doboju svima je određen jednomjesečni pritvor, koji je u odnosu na Vasiljevića i Kovačevićevu prošle sedmice produžen za još dva mjeseca.

Na zvaničan upit “Novosti”, u PU Doboj je potvrđeno da su tri lica uhapšena zbog ucjene, ali detalje nisu otkrivali.

– U akciji “Steroid” 16. avgusta ove godine dva lica su lišena slobode zbog sumnje da su počinila krivično djelo ucjene. Po naredbi Osnovnog suda u Doboju izvršeni su pretresi stambenih i poslovnih objekata, te vozila koja osumnjičeni koriste, pri čemu su oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku – navode u PU Doboj.

U policiji navode da je u nastavku akcije 28. avgusta u Modriči uhapšeno još jedno lice.

Bez komentara

Sveštenik I. K. koji je bio žrtva ucene u telefonskom razgovoru nije želeo da komentariše ovaj slučaj, kao ni činjenicu da je prekršio celibat.

– Ne bih volio da to ide u javnost – rekao je I. K.

(Novosti.rs)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone