Polemika odbornika oko rebalansiranog budžeta: Istorijski ili izborni?

20:35, 14.07.2017.
Thumbnail

Puna dva sata trebinjski odbornici vodili su polemiku da li je rebalansirani budžet istorijski ili izborni. Kako god ni najstariji Trebinjci ne pamte 29 miliona maraka u gradskoj kasi.

To što će šest miliona doći iz kredita čini se nikoga nije nasekiralo. Prvi čovjek Trebinja najavljuje investicioni procvat.

"Budžet je po prvi put investicioni i razvojni i reći ću osnovni parametar na kome se to vidi da je dosadašnji budžet Trebinja imao plan investicija 3.600.000 KM, a ovaj rebalansirani budzet ima 7.628.700 KM plan investicija", kaže Luka Petrović, gradonačelnik Trebinja.

Asfaltiranje nekoliko uličica i krpljenje trotoara nisu kapitalne investicije, ošto odgovaraju SDS-ovci. Uši im je posebno zaparala riječ istorijski je je ovo po njima planirani budžet na koji se samo dodao bespotrebni kredit.

"Ovdje se manipuliše pojmom kapitalna ulaganja. Ne može biti kapitalno ulaganje iznos ulaganja u neku ulicu od 20, 40 ili 50 hiljada maraka. Dakle ne radi se ni o kakvom istorijskom budžetu radi se o jednom planiranom budžetu", rekao je Vidomir Begenišić, odbornik SDS-a.

Cifra od 29 miliona je čisto bacanje prašine u oči. Umjesto za investicije pare će se trošiti za predizbornu kampanju, sigurni su PDP-ovci. Ovaj budžet nazivaju izbornim.

"Sve je na neki način prebačeno u kako oni kažu kapitalna ulaganja koja se mogu realizovati tek u narednoj izbornoj godini", poručuje Zoran Anđušić, odbornik PDP-a.

Petrovića ovo nije nasekiralo, kroz osmjeh kaže da su izbori tek za godinu dana, a tada će kasa biti još punija.

"Može nas očekivati samo da bude veći od ovog znači ovaj je duplo veći odnosno 120% veće su investicije u odnosnu na prethodni budžet, a očekivat je da sljedeći investicioni plan bude veći i od ovoga koji je sada projektovan", ističe Petrović.

Po uzoru na Vladu Srpske, trebinjske vlasti su zatražile kredit da bi isplatili plate i regres sigurni su opozicionari. Pored 29 miliona rebalansiranog budžeta kasu će dopuniti i Fond solidarnosti sa više od dva i po miliona maraka.