Pogledajte koliko će koštati cigarete od Nove godine!

Autor Milan, ATV

Objavljeno: 17:07, 01.12.2017

Od početka 2018. godine u BiH će na snazi biti nove cijene cigareta, saopšteno je iz Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH.

cigarete

Iz UIO BiH podsjećaju, da su proizvođači i distributeri cigareta bili dužni da do 30. novembra u Upravu dostave nove maloprodajne cijene cigareta koje će biti na snazi od početka 2018. godine, a koje su utvrđene u skladu sa Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duvan za pušenje za 2018. godinu, koju je donio Upravni odbor UIO BiH.

cigarete1

Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duvan za pušenje za 2018. godinu definisano je da će se od 1. januara na cigarete plaćati proporcionalna akciza po stopi od 42 odsto maloprodajne cijene cigareta i specifična akciza u iznosu od 75 KM za 1.000 komada, odnosno 1,50 KM za pakovanje od 20 komada.

cigarete2

Ukoliko je ukupna akciza na cigarete – proporcionalna i posebna, koja je obračunata po navedenim stopama, manja od minimalne akcize, onda se plaća minimalna akciza u iznosu od 2,60 KM po kutiji cigareta za pakovanje od 20 komada.

cigarete3

Akciza na duvan za pušenje u narednoj godini utvrđuje se na način da iznosi 80 odsto minimalne akcize na cigarete u 2018. godini i iznosi 104 KM po kilogramu.

cigarete5

Odluka predstavlja nastavak harmonizacije akcizne politike u BiH sa politikom akciza na cigarete u Evropskoj uniji, zaključuje se u saopštenju UIO BiH.

cigarete6

cigarete7

cigarete4

(Srna, foto Klix)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone