Pogledajte kako je policija “ugušila pobunu” u zatvoru na Tunjicama VIDEO

Autor Tanja, ATV

Objavljeno: 15:55, 21.04.2017

Ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač rekao je da je današnja taktička vježba “Sadejstvo 2017”, koja je održana u krugu Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) Banjaluka, pokazala da jedinice MUP-a, sa jedinicama koje obezbjeđuju zatvorske ustanove, mogu da riješe sve probleme koji se eventualno mogu pojaviti u zatvorima.

Vježbu su izveli pripadnici policije KPZ-a, Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a RS, Jedinice za podršku Policijske uprave Banjaluka, Interventne jedinice Sudske policije Srpske, te Helikopterskog servisa Srpske.

“Danas je mogla da se vidi obučenost naših jedinica u sadejstvu sa Helikopterskim servisom. Pokazali su zavidnu obučenost”, rekao je Lukač.

On je istakao da ovakva saradnja mora da postoji radi održavanja bezbjednosti u zatvorima u Srpskoj, kao i okruženju, tako da u svakom trenutku može na vrijeme da bude spriječen pokušaj bjekstva ili oslobađanja zatvorenika, ali i svaka druga intervencija lica koja ne bi trebala da se pojavljuju u okruženju zatvora ili da pokušaju napad na zatvorske ustanove.

Lukač je najavio da će uspješna saradnja koja je danas pokazana biti nastavljena, te da bi i naredne godine trebalo da se održi vježba u Banjaluci ili nekom od većih zatvora u Srpskoj, sa većim brojem učesnika.

“Planiramo u budućnosti održavanje i neke veće vježbe u kojoj bi učestvovalo više jedinica. Ovo djeluje preventivno na zatvorenike, kako ne bi pokušali da urade nešto od onog što je danas pokazano, jer su vježbu gledali iz svojih prostorija. Svakako im se ne bi isplatilo da dođu u situaciju da naše jedinice intervenišu”, rekao je Lukač.

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović rekao je da je impresioniran obučenošću jedinica koje su izvele taktičku vježbu i svim onim što je danas prikazano.

“Današnja vježba je demonstracija uspješne realizacije programa obuke, ali je i pokazatelj da u sadejstvu možemo da odgovorimo na sve buduće izazove”, naglasio je Kasipović.

Direktor KPZ Banjaluka Goran Selak naglasio je da su planom i programom za 2017. godinu predvidjeli održavanje vježbe pod nazivom “Sadejstvo 2017”.

“Vidjeli smo da jedinice u sadejstvu mogu da blagovremeno odgovore na sve izazove, odnosno eventualne napade na zatvor ili one izvan kruga ustanove, te na organizovano narušavanje kućnog reda, odnosno pobune zatvorenika. Pokazali smo danas realnu situaciju koja je pokazala da jedinice efikasno mogu da obave svoje zadatke”, rekao je Selak.

On je dodao da u ovoj ustanovi nije bilo većeg narušavanja kućnog reda od 2008. godine, uz pokušaj bjekstva koji je spriječen, od 2006. godine.

 

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone