Podignuta optužnica za zločine nad srpskim civilima u Čemernom

11:26, 29.12.2017.
Thumbnail

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv 11 lica za udruženi zločinački poduhvat nad srpskim civilima u mjestu Čemerno u opštini Ilijaš 1992. godine.

Iz Tužilaštva BiH saopšteno je da je optužnica podignuta protiv Džemala Hadžića /63/, Teufika Turudića /57/, Džemala Smola /54/, Senada Sikire /58/, Benjamina Sikire /48/ i Harisa Sukire /46/, svi iz Kaknja.

Optužnica je podignuta i protiv Mirsada Bešlije /53/, Nusreta Bešlije /55/ i Hamdije Spahića /55/, svi iz Ilijaša, Enesa Duraka /53/ iz Vareša i Mirzeta Bešlije /49/ iz Sarajeva.

Riječ je o nekadašnjem komandantu i pripadnicima struktura Armije BiH, Teritorijalne odbrane i aktivnog i rezervnog sastava MUP-a, koji se terete da su učestvovali u planiranju i izvršenju udruženog zločinačkog poduhvata s ciljem da svo stanovništvo srpske nacionalnosti u selu Čemerno u potpunosti bude uklonjeno.

Cilj je bio ubistva svih lica srpske nacionalnosti u selu Čemerno, bez razlikovanja civila i vojnika, uključujući zarobljene civile i pripadnike Vojske Republike Srpske koji su položili oružje, kao i prekomjernim i vojno neopravdanim uništenjem njihove nepokretne i pokretne imovine.

U optužnici se navodi da je u sinhronizovanom napadu na selo Čemerno u junu 1992. godine ubijeno najmanje 30 lica srpske nacionalnosti, među kojima je bilo žena i maloljetnih lica. Neke od žrtava su mučene i ubijene na izuzetno svirep način, a njihova tijela su masakrirana.

Nakon napada, selo je u potpunosti uništeno, a cjelokupno stanovništvo srpske nacionalnosti je protjerano. U ovo selo niko od povratnika se nije vratio ni poslije završetka rata.

Tužilaštvo BiH je u ovom predmetu sprovelo opsežnu i dugotrajnu istragu i prikupljanje dokaza, a navode optužnice dokazivaće pozivanjem oko 120 svjedoka, među kojima su malobrojne preživjele žrtve, kao i nekoliko zaštićenih svjedoka.

Uz optužnicu je priloženo oko 400 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

(Srna)