Počinju pregovori za novu Vladu Makedonije

Autor Milan, ATV

Objavljeno: 10:28, 19.05.2017

Mandatar za sastav nove vlade Makedonije Zoran Zaev počeće danas razgovore o formiranju kabineta, a prvi sastanak održaće sa predstavnicima Demokratske unije za integraciju /DUI/, najvećim koalicionim partnerom iz albanskog političkog bloka.

Ustavni rok do kada bi Zaev trebalo da predloži program i sastav kabineta ističe 6. juna, a nova vlada trebalo bi da bude formirana do kraja naredne sedmice.

Jedan od najvažnijih uslova za buduće članove kabineta jeste da nisu obuhvaćeni istragama koje vodi Specijalno javno tužilaštvo.

U diplomatskim krugovima preovlađuje mišljenje da bi u budućoj vladi trebalo da učestvuju svi koalicioni partneri jer će na taj način biti povećana stabilnost i lakše sprovedene reforme koje slijede.

Kao budući ministar unutrašnjih poslova pominje se Oliver Spasovski, kao ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov, a na ministarske pozicije mogu da računaju i Radmila Šećerinska, Jovan Despotovski, Renata Deskoska, Mila Carovska, LJupčo Nikolovski i Venko Filipče.

DUI je u vladi premijera Nikole Gruevskog imala osam ministarskih mjesta, a da li će ih zadržati zavisiće uglavnom od toga da li će u novom kabinetu učestvovati i pokret “Besa”, koji je svojim potpisima dao podršku vladajućoj koaliciji.

Iz redova DUI-ja pominju se imena bivših ministara Artana Grubija, Adnana Jašarija, Bujara Osmanija, Hazbi Like, kao i potpredsjednika Izeta Medžitija i Teute Arifi.

Oni će, izvjesno je, tražiti i mjesto direktora Uprave za bezbjednost i kontraobavještavanje ili Biroa za javnu bezbjednost.

Vanredni parlamentarni izbori u Makedoniji održani su 11. decembra prošle godine.

(Srna)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone