Počinje sabor SPC, moguće smjene nekoliko vladika

Autor Tanja, ATV

Objavljeno: 16:40, 13.05.2017

Prizivom Svetog Duha u Pećkoj patrijaršiji u nedjelju, 14. maja, počeće redovno proljećno zasjedanje Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve, saopštila je Informativna služba SPC.

Početak radnog dijela majskog sabora planiran je za ponedjeljak u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu, kad bi trebalo da se usvoji dnevni red ovog zasjedanja najvišeg crkveno-zakonodavnog tijela SPC, kojim će predsjedavati patrijarh srpski Irinej.

Sabor se tradicionalno bavi “najvažnijim i gorućim pitanjima života i rada Crkve”. Zasjeda iza zatvorenih vrata, a prema dosadašnjoj saborskoj tradiciji predložene saborske teme drže se daleko od javnosti.

Prema nezvaničnim saznanjima, pred ovogodišnje zasjedanje komisija Svetog arhijerejskog sinoda provjerala je rad Eparhije banatske, na čijem je čelu vladika Nikanor. Prethodnih nekoliko godina spekulisalo da je i on među eparhijskim arhijerejima, čije se smjenjivanje očekuje, a crkveni izvori nagoviještavaju da bi slična sudbina na ovom saboru mogla da zadesi i neke vladike iz dijaspore.

Sabor bi, kad je reč o kadrovskoj politici u SPC, između ostalog, trebalo da popuni smjenom vladike Filareta upražnjenu Eparhiju mileševsku, kao i da riješi status episkopa niškog Jovana, čijom eparhijom privremeno, kao administrator, upravlja episkop raško-prizrenski Teodosije.

Sabor bi, prema nezvaničnim saznanjima, trebalo da razmatra i odluke prošlogodišnjeg skupa pravoslavnih crkava na Kritu, na kome je učestvovala i SPC, zatim rad Mješovite komisije SPC i Biskupske konferencije Hrvatske o ulozi kardinala Alojzija Stepinca u Drugom svjetskom ratu, kao i probleme Crkve na Kosovu i Metohiji, u Crnoj Gori i Makedoniji.

(Danas)

 

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone