Počelo uklanjanje ambrozije: Poziv i građanima da se uključe

09:57, 17.07.2017.
Thumbnail

Uklanjanje ambrozije sa javnih površina u Banjaluci počelo je danas, a iz Gradske uprave pozivaju sugrađane da se uključe u akciju i uklone ambroziju sa svojih privatnih parcela.

U gradskom Odjeljenju za komunalne poslove je rečeno da će ova akcija kao i svake godine obuhvatiti košenje javnih površina na kojima se pojavila ova korovska biljka, a koja se najčešće javlja u blizini mjesta gdje se izvode građevinski radovi, prekopi i na mjestima gdje je deponovan otpad.

"Akcijom ćemo obuhvatiti sva naselja, a planirano je da do kraja septembra ambroziju kosimo u tri navrata, čime će biti obuhvaćeno ukupno oko 70.000 metara kvadratnih javnih površina", naveli su u Odjeljenju za komunalne poslove, te dodali da je za ove namjene iz budžeta grada izdvojeno 20.000 KM.

Iz ovog odjeljenja dodaju da akciju sprovode u saradnji sa Komunalnom policijom i Odjeljenjem za inspekcijske poslove, koji će tokom redovnih kontrola opominjati vlasnike dvorišta i parcela da su dužni da ih održavaju.

"Vlasnicima zapuštenih dvorišta prvo se nalaže da u određenom roku suzbiju ili unište korovsku biljku, a onima koji ne sprovedu te mjere slijede novčane kazne", upozorili su u nadležnom odjeljenju.

U ovom odjeljenju navode da su u dosadašnjoj praksi kontrolnim organima problem predstavljala dvorišta bez vlasnika ili korisnika i dvorišta čiji vlasnici trenutno nisu dostupni.

Ukoliko primijete ambroziju građani to mogu da prijave nadležnim službama- Komunalnoj policiji na broj 051/306-464, ukoliko je riječ o javnim površinama ili Odjeljenju za inspekcijske poslove na broj 051/244-428, ukoliko je riječ o prisustvu ambrozije na poljoprivrednom zemljištu.

Stručnjaci savjetuju da bi ambroziju trebalo ukloniti prije cvjetanja, jer je njen polen jedan od najjačih alergena u prirodi, te da nije opasna samo po ljude, već i za biljni svijet, jer tamo gdje se pojavi, smanjuju se i prinosi poljoprivrednih kultura.

Veliku opasnost predstavlja i činjenica da sjeme ambrozije ostaje u zemlji i do 40 godina.