Počela izgradnja 22 stana za korisnike kolektivnog centra u Modriči

20:56, 23.10.2017.
Thumbnail

U istoj prostoriji i hrana i drva, a ćebad na prozorima treba da ublaži hladnoću koju stolarija propušta.

U takvim uslovima još jednu zimu će provesti Grozda Topalović. Više od decenije je  stanarka kolektivnog centra u Kladarima kod Modriče i jedva čeka da ga napusti.

„I ja se mučim, jadna nosim drva a ja sam bolesna i slaba. Jedva čekam jer kupatila nema, ništa se nema, nema se gdje oprati", kaže  Grozda Topalović iz Gornjeg Škipovca.

Muštuluk bih dao kada bi nam javili da se selimo, kaže Gospin  sustanar Tešo. Ni on ne može da se ne požali na uslove u prostorijama nekadašnje škole.

„Nikakvi su uslovi, niti nam ko dolazi ni da nas obiđe makar nekada“, kaže  Tešo Kuzmanović.

Muštuluka koji čekaju još nema , ali je stigao onaj da je gradnja objekata u koje će se preseliti počela. Rok za izgradnju jedanaest prizemnih dupleksa sa infrastrukturom je 120 radnih dana.

„Vrijednost radova je negdje oko milion i 40 hiljada i vjerujem da ćemo ovdje već na proljeće svi zajendo doći na nešto drugačije nego što danas vidimo“, kazao je Davor Čordaš, ministar za izbjeglice i raseljena lica RS.

"Ovdje se zbrinjava u startu 22 čovjeka s obzirom da se radi o samcima, od toga 11 socijalnih slučajeva, 11 alternativni smještaj", rekao je Mladen Krekić, načelnik opštine Modriča.

Na zbrinjavanje u Srpskoj u kolektivnim centrima još čeka 150 porodica, a najviše ih je u dobojskom Domu penzionera. Novac je obezbijeđen, čeka se okončanje radova na objektima, a svi bi trebalo da budu zbrinuti u naredne dvije godine.