Plakati sa natpisima "10 godina okupacije KiM"

21:14, 17.02.2018.
Thumbnail

Na sjeveru Kosova i Metohije osvanuli su plakati sa natpisima "10 godina okupacije Kosova i Metohije" i na crnoj pozadini prikazane ruke sa lisicama.

Plakati su lijepljeni u centralnom dijelu sjeverene Kosovske Mitrovice, a pored srpskog ispisani su i na albanskom i engleskom jeziku.

Prištinska Koha ditore za plakate u sjevernom dijelu KiM kaže da je preko tih parola poslata poruka da je Kosovo i Metohija dio Srbije, da je okupirano od strane međunarodne zajednice.

List dodaje i da policija u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice nije imala nikakav odgovor povodom ovih plakata.

Koha piše i da je kanal RTK2, koji emituje program na srpskom jeziku, danas imao uobičajen program, bez ikakvih podsjećanja na desetogodišnjicu jednostrano proglašene nezavisnosti.

Navode i da je za taj kanal danas "potpuno običan" dan, a na programu nije prikazan logo koji bi pokazao da se radi o danu kada je prije 10 godina samoproglašena nezavisnost.

Kažu i da je čas u školama na području čitavog KiM trebalo da počne pričom o nezavisnosti, ali to nije bio slučaj u školama u Gračanici.

"Svako može da slavi ono što hoće, ja sa nezavisnošću Kosova nemam ništa, poštujem državu Srbiju", rekao je prištinskom listu jedan od građana.

(RTS)