Do petka susnježica i snijeg

13:40, 19.02.2018.
Thumbnail

U Republici Srpskoj će do kraja sedmice preovladavati oblačno vrijeme sa susnježicom i snijegom, te povećanjem snježnog pokrivača u gotovo svim krajevima.

Dežurni meteorolog u Hidrometeorološkom zavodu Republike Srpske Igor Kovačić rekao je Srni da se noćas očekuje veće naoblačenje sa snijegom, susnježicom i kišom, uz porast snježnog pokrivača, posebno u planinama i brdovitim predjelima.

"Najviše snijega se očekuje u planinama od jugozapada na zapad i sjeverozapad Krajine. U nižim predjelima smjenjivaće se kiša, susnježica i ponegdje snijeg. Popodne i uveče umjeren snijeg na istoku. Jutarnja temperatura vazduha biće od minus tri do dva stepena, a najviša dnevna od minus jedan do pet stepeni Celzijusovih", rekao je Kovačić.

U srijedu, 21. februara, očekuju jače padavine od krajnjeg zapada, jugozapada do juga, tako da će snježni pokrivač rasti i u planinama i u nižim predjelima na zapadu.

Kovačić je naveo da će poslije podne padavine jenjavati, da bi kasnije u većini predjela bilo suvo ili uz rijetke i slabe padavine.

"Jutarnja temperatura vazduha biće od minus dva do dva stepena, a najviša dnevna od dva do šest stepeni Celzijusovih", dodao je Kovačić.

U četvrtak, 22. februara, očekuje se oblačno i prohladno vrijeme sa padavinama, ali i periodima suvog vremena. Jačih padavina biće na krajnjem zapadu, jugozapadu i jugu.

"U noći na petak novo jače naoblačenje sa zapada i juga donosi novi snijeg, a na jugu obilnije padavine. Jutarnja temperatura vazduha biće od minus dva do dva stepena, a najviša dnevna od dva do šest spepeni, na jugu i do devet stepeni Celzijusovih", naveo je Kovačić.

On je dodao da će u petak naši krajevi biti na prednjoj strani ciklonske cirkulacije u zapadnom Mediteranu, tako da će biti oblačno i prohladno sa padavinama.

"Jači snijeg padaće od krajnjeg sjeverozapada, zapada do planina na jugozapadu, dok će na jugu padati obilna kiša, a biće uslova i za grmljavinske procese. Na istoku zemlje kiša, a u planinama tog regiona kiša koja će se lediti pri tlu", rekao je Kovačić.

Jutarnja temperatura vazduha biće od nula do pet stepeni, a najviša dnevna od dva do sedam, na jugu do deset stepeni Celzijusovih.

(Srna)