Penzioneri očekuju novo povećanje penzija

22:00, 23.02.2018.
Thumbnail

Ostajemo pri zahtjevu od prije tri mjeseca poručuju  penzioneri Srpske. U ovoj godini osim dogovorenog povećanja od dva odsto žele još toliko.

Prvo će na računima osjetiti u maju sa aprilskom penzijom, a borbu za dodatno povećanje penzija, kaže Rade Rakulj, nastavljaju.

„Dva odsto ide od aprila, a mi očekujemo još oko dva odsto. Nećemo stati, sa svim nivoima i  skupštini ćemo se obraćati i poslanicima. Nećemo stati,  imamo zaključak da predsjednik udruženja mora ići na Skupštini u obratiti se za neke probleme“, rekao je  Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzionera RS.

Dajte da ispoštujemo obećano pa ćemo dalje razgovarati, odgovaraju iz Fonda PIO. Povećanje  tri odsto od oktobra prošle godine je kažu realizvano, a tako će biti i sa dodatnih dva odsto u ovoj godini.

„Udruženje penzionera ima legitimno pravo da traži povećanje penzija. Mi imamo zakon koji je takođe jasan koji kaže na koji način se određuje visina penzije za svakog korisnika prava i imamo član koji je definisao kad se vrši godišnje usklađivanje, odnosno eventualno vanredno ukoliko Vlada nakon analiza utvrdi da ima dodatnih sredstava“, rekao je  Mladen Milić, direktor Fonda PIO RS.

Iz Vlade su ranije poručili da više od  obećanih dva odsto u ovoj godini nije ralno. Za pregovarački sto sa penzionerima će već idućeg mjesta. Za isplatu posljednje penzije trebalo nam je 85 miliona maraka, kažu u Fondu PIO. Od maja će im mjesečno trebati milion i 700 000 hiljada maraka više, a za penzije veće dva odsto na  godišnjem nivou, više od 20 miliona.