Pavić: Opozicija nezakonito pokušala da nametne stavove

16:23, 15.09.2017.
Thumbnail

Predsjednik DNS-a Marko Pavić smatra da je u Narodnoj skupštini Republike Srpske manjinja pokušala da nametne stavove, i to nezakonito i mimo Poslovnika o radu najviše zakonodavne institucije.

"Ne može se nasilnim onemogućavanjem rada većini u Narodnoj skupštini Republike Srpske reći da se borite za demokratiju i ostvarivanje prava. Najveće demokratsko pravo čovjeka jeste da izađe na izbore, glasa za nekoga i da, nakon toga, legalno izabrani organi, pojedinici i poslanici rade svoj posao", rekao je Pavić Srni, komentarišući nedavna dešavanja u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

On je istakao da DNS poštuje zakonitost i da se članovi ove partije uzdražavaju od teških riječi, odluka i postupaka, te ocijenio da Narodna skupština Republike Srpske ima stabilnu većinu.

"DNS ima principe, kao i ja kao predsjednik stranke. Poštujući principe vidjeli ste kako smo se ponašali u Narodnoj skupštini Republike Srpske", dodao je Pavić, koji smatra da niko nema pravo bojkotovati skupštinski rad.

On je naglasio da podržava odluke predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljka Čubrilovića jer su bile u skladu sa skupštinskim Poslovnikom o radu.

"Da li je neko saglasan sa skupštinskim Poslovnikom o radu ili nije druga je stvar, ali je sigurno da su svu dužni da poštuju odluke koje su donesene u skladu sa ovim aktom. Ne mogu biti prihvaćene tvrdnje da je bio teror većine nad manjinom, jer takve vrste terora nema nigdje u svijetu", kaže Pavić.

On je podsjetio da je u Skupštini prihvaćeno da dva od tri zahtjeva opozicije budu odmah ispunjena, a još jedan u roku od 15 dana.

"Zato mislim da nije bilo nikakvog razloga za onakav izliv nezadovoljstva, nezakonite pritiske i neposlovnička ponašanja. DNS prihvata da opozicija može imati svoja razmišljanja i način rada, ali kada se uđe u Skupštinu mora se znati da je riječ o povjerenju građana, a ne o kršenju propisa i reda", rekao je Pavić.

Prema njegovom mišljenju, vladajuća većina, opozicija i policija nisu spremni za primjenu bilo kakve sile što je važno i dobro.

"Opozicija mora biti svjesna da su bili udaljeni iz rasprave i da nisu više mogli prisustvovati. Ovo što su uradili je negativno za njih. Policija je zadužena da čuva Skupštinu, red i mir. Ne vidim da je bilo prekoračenja ovlaštenja, a policajci su se veoma korektno ponijeli", smatra Pavić.

Lider DNS-a ne želi reći da li je u Srpskoj posrijedi scenario sličan makedonskom, ali je saglasan da se može govoriti o nekoj vrsti scenarija ako se pokušava nešto što nije u skladu sa propisima Republike Srpske.

"DNS će se boriti da scenario protivan propisima ne prođe u Narodnoj skupštini, niti bilo gdje. Moramo shvatiti da smo ušli u posljednju godinu izbornog mandata kada stranke moraju imati argumente zbog kojih će neko glasti za njih, a ne da na nestatutaran način nastoje osvojiti vlast", naglasio je Pavić i ponovio da je potreban dijalog i uzdržanost od teških riječi i djela.

Govoreći o situaciji u "Željeznicama Republike Srpske", Pavić ističe da već danas ima pozitivnih signala od radnika koji štrajkuju i da žali što mogu ugroziti zdravlje.

"Čini mi se da se ide ka postizanju nekog dogovora i očekujem da će tako biti. Podržavamo resornog ministra Neđu Trninića i Vladu. Nije dobro što je sve ovo došlo u vrijeme kada bi trebalo restrukturisati ovo javno preduzeće, odnosno kada je pronađen model da budu riješeni problemi i da niko od radnika ne bude oštećen", smatra Pavić.

(Srna)