Partizan porazom završio ABA ligu

21:30, 10.03.2018.
Thumbnail

Košarkaši Partizana poraženi su od Cedevite (85:75) u 22. kolu ABA lige, čime su završili nastup u regionalnom takmičenju.

Otputovao je Partizan u Zagreb bez dva najbolja igrača Najdžela Vilijamsa Gosa i Novice Veličkovića, takođe u autobusu nije bilo ni Đoke Šalića. Ali, nije otputovao bez želje da se od ovesezonske Jadranske lige oprosti kvalitetmom partiijom protiv učesnika plej-ofa Cedevite. I oprostio se, bez obzira na fantastično šutersko veče Zagrepčana koji su prije svega na uspešnom procentu šuta za tri poena (32-14) izgradili trijumf koji bi mogao eventualno da im donese drugo mjesto u plej-ofu, ukoliko FMP slavi u Podgorici.
Kvame Von se od početka odlično uklopio u ulogu odsutnog sunarodnika u dresu crno-bijelih. Aleksandar Aranitović se potrdio da sve spoljne linije Parizana, posebno u napadu funkcionišu besprijekorno. Bondža Si i Đorđe Gagić su kontrolisali reket, a svi zajedno, sa ostatkom tima, naručito na prelazu između prve i druge četvrtine, granitnom odbranom se tjerali protivnika na silne greške iz kojih su se rađali ubitačni napadi. Serija 21:3 za (31:20) dovela je u očaj trenera Cedevite Jurija Zdovca koji je na sve načine pokušavao da pronađe rješenje. Na kraju je i uspio. Brzim protokom lopte Zagrepčani su stvarali “višak” igrača i to obično onog koji može da se osloni na šutz za tri poena, pa su trojkama povratili samopouzdanje, ali i uspjeli da stignu crno-bijele.
Kada su konačno vidjeli gdje je Partizan najlasbiji, zagrepćani nisu mijenjali ni u trećoj dionici, svjesni da Partizan nema dovoljan fond igrača da drži visok ritam svih 40 minuta. Smenjivali su se Nikols, Musa, Ukić i Markota u trojkama koje bez obzira što su ih primakle do granice dvocifrene prednosti, nisu okrnjile moral Beograđana.

Nije četa Nenada Čanka, poput nekih mečeva s početak sezone, željela brzopleto da juri priključak, već je smireno čekala priliku. Izuzetno raspoloženom Vonu priključio se Andrić pa se Partizan osmjehivala neizvjesna završnica, posebno poslije trojke Pecarskog za 71:71 na isteku 35. minuta.

Ipak Krušlin, Ukić i Markota su uzvratili istom mjerom u nizu za 80:73 pred ulazak u posljednjih 150 sekundi i tako otvorili vrata pobjedi.
Crno-bijelima, zbog završnice Jadranske lige, predstoji takmičarska pauza do početka Superlige KLS od oko 30 dana u kojoj će imati pirliku da se osvježe i dodatno pripreme za napad na još jedan trofej ove godine, jer Kup Radivoja od 18. februara, polije šest godina opet obasjava klupske prostorije u Humskoj.

CEDEVITA – PARTIZAN 85:75

DVORANA Košarkaškog centra “Dražen Petrović. Gledalaca: 1.000. Sudije: Hordov, Stefanović, Porobić.

CEDEVITA: Ukić 14 (5-3 za tri, 8as), Krušlin 9, Perković, Džonson, Nikols 13 (10-3 za tri, 7sk), Slavica 4, Žganec, Musa 14, Čeri 6 (5as), Markota 15 (3-3 za dva, 5-3 za tri), ramljak, Stipanović 10 (5sk).

PARTIZAN: Von 20 (8-6 za dva, 4as), Si 9 (8sk), Aranitović 10 (6as), Marinković 2, Pecarski 7 (, 2-2 za dva, 1-1 za tri, 4sk), Gavrilović 2, Andrić 8, Čakarević 3, Gagić 14 (7sk, 3as),

Po četvrtinama: 20:21, 18:18, 25:19, 22:17

(Novosti)