Parlament BiH uskoro o stanju u pravosuđu

Autor Tanja, ATV

Objavljeno: 19:47, 30.05.2017

Poslanici Parlamenta BiH će se za petnaestak dana pozabaviti stanjem u bh. pravosuđu. Na posebnoj sjednici ce analizirati rad Suda i Tužilaštva BiH, ali i Visokog sudskog i tužilačkog savjeta.

Krajem prošle godine SDS je tražio posebno zasjedanje, a zaprijetili su da će, ukoliko ne prođe njihov zahtjev, tražiti raspisivanje referenduma u Republici Srpskoj o reformi pravosuđa. Poručuju da će o radu Suda i Tužilaštva BiH imati šta da kažu.

“Imate tužioce koji ništa ne rade, baš ih briga, jer nikom ne odgovaraju. Treba da razmslimo  i o ograničenju mandata svim sudijama i tužiocima, o reizborima, pa kada se njhov rad bude ocjenjivao i kada im bude upitno hoće li ponovo biti nakon četiri godine, oni će i te kako drugačije razmišljati”, kaže Aleksandra Pandurević, poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

A ni SNSD-ovci ne bježe od priče o radu Suda i Tužilaštva BiH. Kažu da još nisu dobili materijale, pa ne znaju kakvi bi zaključci mogli da budu usvojeni. Podsjećaju da ne prolaze izvještaji o radu najvažnijih pravosudnih institucija, što je dovoljan povod za raspravu. A oni će, kažu, ponoviti ono što godinama pričaju.

“Mi ćemo poslati jasnu poruku da je neophodno funkcionisanje u skladu sa Ustavom i zakonom. Mi imamo primjedbe kada su u pitanju Sud i Tužilastvo BiH i njihova ustavna osnovanost, odnosno neosnovanost, ali smatramo da je potrebno dijalogom doci do rješenja koja bi bila prihvatljiva za sve strane u BIH”, smatra Lazar Prodanović, poslanik SNSD-a u PD PS BiH.

U SDA su pristali na raspravu, ali su još ranije rekli da neće učestvovati u bilo kakvoj priči koja bi slabila nadležnost Suda i Tužilaštva BiH. “Moramo napraviti korak ka efikasnijem pravosuđu i onda bismo mogli reći da smo nešto napravili. Ako ne, sve bi moglo da se pretvori u jalovu priču, bez rezultata”, kažu u SDP-u.

“Svima je jasno da borbe protiv kriminala i korupcije nema ukoliko nema efikasnog pravosuđa, a vidimo šta se dešava, ljudi brže izađu nego što dođu tamo”, kaže Saša Magazinović, poslanik SDP-a u PD PS BiH.

A na posebnom zasjedanju o bh. pravosuđu vjerovatno će najvise imati da kaže ministar bezbjednosti Dragan Mektić. On mjesecima kritikuje rad najviših pravosudnih institucija, pa priliku da to uradi i 14. juna vjerovatno neće propustiti.

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone